Recenze Kia Sephia GTX
“Super auto za ty peníze.”

Autor recenze: Ondřej (28 let),
Jihomoravský kraj
všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:1997 Typ motoru:1,5 i benzín Stav km při koupi:214 000 km Stav km nyní:219 000 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:ojetý Jak dlouho auto používáte? 6 měsíců Palivo: Benzín Průměrná spotřeba: 6,9 l/100 km Vloženo: 27. 1. 2007

Hodnocení inzerátu: 6 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 7.6

Spolehlivost

8
 

Jízdní vlastnosti

8
 

Komfort

7
 

Provozní náklady

8
 

Náhradní díly

7
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Škoda Favorit

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

Startování - auto stálo na dešti cca 2 dny a pak nechtělo naskočit, nakonec naskočilo z kopce.

- za měsíc znovu, nenaskočilo - závada - oxidace kontaktů ve víčku rozdělovače.


Hodnocení a zkušenosti s autem

Měl jsem Favorita a tomu končila technická, navíc auto neustále zlobilo, a chtělo další a další investice s tím, že požitek z něho nulový akorát zlost.
Do Kie bych asi normálně nešel, od "korejce" mě většina lidí odrazovala(drahé díly a servis, nespolehlivost).

Nicméně od kamaráda jsem dostal cenově dobrou nabídku( cena auta i s poměrně rozsáhlou renovací - nová spojka,brzdy,seřízení,zadní tlumiče, nástřik dutin, svíčky a jiné drobnosti - byla na poloviční hranici podobného auta v servisu - tedy neznámé auto) Kia sephia z r. 97 sice 200 tis ale do 190 tis ve firmě tedy pravidelný servis, navíc kamarád je poctivec a kdyby auto bylo špatné řekl by mi to.
Nemám příliš srovnání, ale auto po všech stránkách oproti favoritu je letadlo.Posilovač, elektrika, motor, podvozek, spotřeba,vzhled, kvalita spracování.
Velice mě zaujaly důležité detaily - 1.třeba že stěrače pokrývají celé přední sklo(u favorita levá strana zůstávala nesetřená a sloupek+ nesetřena plocha nebylo nic vidět - hrůza).

2. foukání vzduchu na různá místa - jen sklo,sklo a nohy,průduchy atd. super zvlášť v zimě teplý vzduch na nohy super.Propojení vzdochových šachet, pro foukání na okna.
3. ostříknutí okna s automatickým setřením
4. otvírání nádrže a kufru zevnitř páčkami
5. nastavitelné sedadlo řidiče i volant(pro přítelkyni dobré)
6. kufr je mnohem větší a prostor v něm lépe využit, navíc je pěkně opolstrován
7. centrál
8. vzhled
9. nerezaví!!!
10. motor - vono to jede(fa 37kW Kia 59 kW), když se šlápne na plyn(to favorit nedělal)
pokud jeu sám nebo ve dvou,pokud je naloženo, je to poznat a na pětku v rychlosti nad 110 km/h už to moc nezrychluje.Zpřevodování je dobře rozloženo(60 km/h na 4,2000 tis otáček).
11. spotřeba - proti fáčku - větší objem motoru,stříkačka, vyšší otáčky avšak spotřeba je min. o litr nižší
12. podvozek - auto drží jako přibité i v rychle ježděných zatáčkách,nenaklání se
13. sedadla - polstrování, boční vedení, tvrdší ale přesto velice pohodlné - nikdy mě neboleli záda i na delších trasách
14. brzdy - výrazně účinější, citlivější, posilovač brzd mnohem lépe nastaven, razatní tah, nevadnou
15. páčka blinkru - má dvě polohy, zacvaknutou při otáčení volantem, a nezacvaknutou při přejíždění s pruhu do pruhu - good
16. auto je dostatečně prostorné jak vpředu(hodně) tak vzadu

na druhou stranu má auto i negativa
a to

1. horší světla
2. občas se zamlžuje
3. méně přesné řazení
4. vzhled - pokud bych si auto vybíral, tak toto bych podle vzhledu nekoupil(podobný typ jako Daewoo,Hyundai) typycký vzhled korejců z těchto let a zadek amerických aut nic moc - vzhled v pozitivech je oproti favoritu
5. immobilizer - musí se furt mačkat ovladač
6. nemá kontrolku na potkávací světla
7. když otevřu kufr a auto je mokré teče tam voda
8. malá přihrádka v palubní desce
9. radio je příliš nízko
10. vevnitř to trošku povrzává

Shrnutí:

má více pozitiv než negativ, je to subjektivní hodnocení a nemám až tak s čím srovnávat.Pokud by auto mělo klimatizaci,ABS,airbagy aspoň dva a tak o litřík nižší spotřebu bylo by to super.
Kdybych neměl auto za tak dobrou cenu vzhledem k roku výroby, a stavu auta asi bych ho nekoupil.Celkově jsem spkojen.Co se týká kvality Kie není to mercedes ani BMW ale dnes už se myslím může srovnat s běžnými evropskými značkami a za tu cenu!(Třeba o ceedu bych velice uvažoval pokud bych kupoval nové auto)
Ceny dílů i servisu jsou standart.

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 6


Komentáře uživatelů k recenzi Kia Sephia

Vložit komentář

závadička

Psal jsem tuto recenzi, musím podotknout, že sephia závay měla. Avšak první byla se startováním a to je nejčastější závada starých Kii a to vlhko ve víčku rozdělovače. Po výměně vše o.k. Druhá vážnější závada - kterou jsem si ale zřejmě způsobil sám - byla odešlá ŘJ. Pravděpodobně podpěťový ráz z vybité baterie při neustálém točení startérem(manželka). Trvalo 2 měsíce než jsem se přes neznačkový servis kde nic nezjistili(1000,-Kč) dostal do značkového v Brně na Jihlavské(PemmBrno - mimo jiné odtud auto pochází). Kde dlouho bádali až nakonec zjistily závadu - a doporučili mi sehnat si díly na vrakovišti. Nakonec jsem je sehnal u bourané Kie za 4000,- plus nechal vyměnit baterku(6000,-Kč) Od té doby o.k..V servisu mi říkaly že Kie tam vůbec nemají - jednak je jich málo a jednak jsou bez závad.Se servisem jsem velice spokojen. Další Kiu bych si koupil.

29.02.2008 | 22:36:38 | Hrohro Reagovat

SEPHIA

Nezbývá mi nic jiného než naprosto souhlasit s autorem.Mám SEPHII 12 let a za celou dobu nebyla žádná závada, která by auto vyřadila z provozu.Startování vždy 100% i v zimních měsících, spotřeba kolem 7,2l/100km.a to převážně po Praze.Pohodlné rodinné auto s malými provozními náklady, velkým kufrem.Horší světla jsem vyřešil xenonovými výbojkami a je to SUPER.
Horší je to s cenou ND, i vrakoviště jsou poměrně drahá a je jich málo.

04.02.2008 | 10:40:49 | pavkot Reagovat

RE: SEPHIA

ako si spravil tie xenony posli mi všetko prosimta

12.07.2013 | 23:05:02 | dodo  | 176.101.176.* Reagovat