Recenze Opel Zafira 2,0 DTi 16V
“Variabilné auto pre všetky potreby rodiny.”

Autor recenze: Henry (32 let) všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:2000 Typ motoru:2000 / Y20DTH Stav km při koupi:160 000 km Stav km nyní:175 000 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:ojetý Jak dlouho auto používáte? 10 měsíců Průměrná spotřeba: 6-7 l/100 km Vloženo: 3. 6. 2006

Hodnocení inzerátu: 3 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 7.8

Spolehlivost

7
 

Jízdní vlastnosti

9
 

Komfort

10
 

Provozní náklady

7
 

Náhradní díly

6
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Mazda 323 F

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

Slabší výkon - výmena váhy vzduchu.

Kolísanie napätia v sieti - repasia alternátora a výmena regulátora.

Obtiažne štartovanie v zime - zlý kontakt na žhavičoch.

Obtiažne štartovanie po dlhšom státí - prepadové hadičky.

Klíma v horúčavách vysadzovala - zaseknutý motor ventilátora chladiča klímy, plus zlý kontakt na kompresore.

Mizla chladiaca kvapalina - netesnilo viečko expanznej nádržky.

Nešiel reproduktor v ĽZ dverách - prerušený vodič v prechodke do dverí.

Nešiel stierač na piatych dverách - zadretý, oprava vlastnými silami.

V tuhej zime obtiažne dovierajú piate dvere - nastaviť zámok, ztuhnuté tesnenie dverí.


Hodnocení a zkušenosti s autem

Tento typ auta som zháňal, pretože po prírastku do rodiny mi športová a nízka Mazda 323F (výklopné svetlá) so svojim biednym kufrom nestačila (inak spoľahlivé auto).
Vyberal som z bežných kombikov ako Fiat Marea Weekend, VW Passat Combi, Astra G Caravan a MPV trojičiek Sharan, Alhambra a Galaxy. Pri hľadaní som narazil na MPV Zafiru a po prehľadaní internetu a získavaní obrazu o jej kvalitách som sa napokon rozhodol pre ňu. Presvedčila aj cenou, niekde medzi kombíkmi a spomenutými MPV.

Mám ho len necelý rok, ale s odstupom času môžem potvrdiť, že auto zatiaľ plní väčšinu mojich očakávaní. Na priestor a variabilitu vnútri vozdila som si veľmi rýchlo navykol, až tak, že si viem ťažko predstaviť do budúcna iný typ auta. Komfort interiéru je dostačujúci, aj keď je klasicky nemecky strohý. Vonkajšie tvary sa mi páčia, ťažko zostarnú. Všimol som si, že sa jej nápadne podobá aj nojvší Ford Focus C-MAX. Rozmery vozidla nerobia problémy pri manévrovaní, rýchlo som si zvykol na obrysy.
So spoľahlivosťou to až také ružové nie je. Vidno to aj na zozname porúch, ktoré som za tú dobu, čo ho vlastním musel riešiť. Netvrdím ale, že sú to všetko nejaké extra vážne problémy. Dúfam, že som ich už vychytal všetky :).

Ďalšia nepríjemnejšia vec je spotreba. Očakával som podobnú spotrebu ako majú oktávie kombi s motormi 1,9TDi. Realita je ale inde. Opel so svojou staršou radou DTi proste na legendárnu radu VW TDi nemá. Spoteba cez 7l/100km pri prevažne 20km jazdách do práce a krátkych jazdách do mesta je na diesel dosť. Podľa počutých a vlastných skúsenostiach s VW 1,9 TDi je to o cca 1,5 l viac. Nechápem, ako môže mať jedna nemecká značka taký náskok vo vývoji, prípadne druhá tak zostávavať.

Celkove môžem Zafiru doporučiť, ale treba si dávať pozor na výber motora.

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 3


Komentáře uživatelů k recenzi Opel Zafira

Vložit komentář

Mam na nej uz natocene 140 tis, pravidelny servis v opli, vymena beznych veci ako platnicky, filtre, stierace a inak nic. Jedine co mi vadi ked su teploty okolo nula az pat stupnov tak nezapina zhavenie pricom teplota nie je az taka ze to hned chyti. Rovnaky efekt nastava ked je pod nulou a motor zostane teply po státí v uvedenom rozsahu teplôt. Pred tym som mal corsu 1,7D ked mala 150 tis tak som ju predal - ziadny vacsi problem s nou nebol akurat pred predajom prasklo lanko na rucnej brzde. Sused ma astru 1,7 TD - bezne zavady ako hrdzavy vyfuk a vypalena ziarovka v pristrojovke. Vsetko diesle - ziadny problem. Ked citam recenzie tak ma chyta sklucujuci pocit na com sa to vlastne vozim. Ale ked si to tak zoberiem tak z 100 recenzi kde na ople nadavaju moze byt 100 blbcov co sa im pod rukami rosype cokolvek alebo maju skratka smolu. Zvysnych 100000 sa vozi spokojne na svojich oploch a su spokojny. Vo firme mam octaviu rv 2008 19tdi - par krat neslo nastartovat, piskaju brzdy, motor hučí ako pilinák, rozletela sa vodna pumpa (tieto styri veci si nevedia v servise vysvetlit) miesta nic moc, akurat ta spotreba je o nieco lepsia. Pred tym som mal fobiu 1,2 htp - vykon ziadny - spotreba 6 litrov, v zime aj 8. Druhy sused ma golfa4 160 tis - kazi sa mu stale central, vypaluju sa mu ziarovky na regulatoroch ventilacie, nad oknom mu to hrdzavie. Znamy ma seat cordoba 1,9 tdi - abs mu nefunguje ani po troch servisoch, 2x za rok mu padli zadne tlmice, kazia sa mu stahovania okien, lúpe sa mu pogumovanie interiéru. Vsetko su to tiez fajn auta ale su to len auta a tiez sa kazia. Nemam rad nazor ze ked je to auto tak to ma sluzit mne a nie ja jemu. Ja mam svoje auto rad. Ked je studene zbytocne ho nevytacam, idem kludne kym sa zahreje turbo. Ked idem po dialnici tak na odpocivadle ho necham povrcat aby motor nedostal tepelný šok. Zbytočne ho nedusím aby neprepustal agr ventil bordel do sania - zbytočne ho nevytáčam aby nedostávalo turbo cez držku. Jamy obchádzam, ked tankujem tak supnem trochu aditiva do nafty a hlavne netankujem sitnu naftu na sukromnych pumpach. Pred a po zime si dam auto na jamu a pozriem zo spodu ci je vsetko v poriadku. Ked je na vyfuku hrdza tak to zafukam striebrenkou, ked hrdzavie naprava fuknem na nu asfaltoveho spreja. Opel je ludové auto. Pre cloveka ktorý chodí denne do práce a nepotrebuje robit burn z krizovatky a obiehat kazdeho pred sebou je to idealne auto. Ze to zerie teraz v zime 8 litrov? - ved je to velke auto a naviac 2 liter. Ak chce niekto auto na spotrebu nech si kupi corsu ta mi zrala 4 litre :D. Zafira je super a som s nou spokojny. Je to pekné a spolahlivé auto. ZAFIRA RULEZZ.

26.01.2011 | 10:46:13 | Matus Reagovat

Stojí za H***O!

V zimě to žere 10 litrů jak nic, myslím verzi 2.0 16v DTI a jede to jak když to má 50 kW, i ta nejslabší Octavia mě udělá jak nic a žere o třetinu méně... Auto působí velmi lacině, hlavně nekvalitní plasty v interiéru, skoro každý měsíc vás překvapí nějaká menší závada... NEBRAT, opravdu NE

03.12.2010 | 21:01:37 | fstab Reagovat

elektro

Tak jsi čtu ty vaše postřehy a vyplívá mi z toho že jsem asi udělal dobře že jsem si včera koupil tento vůz . Před tím jsem měl EspaceII 96, byl jsem spokojen ale začal zlobit motor tak jsme se doma rozhodli že koupíme něco novějšího .Chvilku jsem vybírali něchtěli všat tak velké děti již odrostli a mají jiné plány něž jezdit s rodiči na výlety,máme jen malého prcka .Ale zase padl výběr na větší auto . Líbí se mi ale hned první den se objevil problém a elektrikou dovezl jsem to domů a nesvítila světla .Tak jsem je ráno opravil (vyměnil) jeli jsme pak s manželkou na nákup a při prudkém projetí zatáčky na chvilku vypadla elektrika i když jsem jel a postupně vše naběhlo a když jsme se vraceli domů cca 6 km tak nás zastavili policisté že nesvítíme .Takže se objevila tatáž porucha dvakrát a po nastartovaní je napětí na bateríí cca 11,5 Mám podezření na regulátor napětí . Prosím o info kdo má s tím zkušenost. Přemýšlím zda jim nevrátím !! Děkuji Petr

19.09.2009 | 21:33:43 | petr Reagovat

štarty

Ja mam svoju 2.0 Zafíru už 18 mesiacov a okrem štartovania nemám jeden jediný problém.Spotreba 6,2 až 7,0. pred tým som mal fábiu SDi a ta papala okolo 4 litrov. Ale zafíra je raz taká veľka takže som spokojný. Čo sa týka štartovania som stoho na nervi, lebo som už pochodil všetkých možných opravárov a nik to mi nevie poradiť. V OPLI mi zdvýhaju telefón , že naozaj nevedia čo tomu je. Sem tam jej zadrbe a nechce naštartovať.Alebo keď prejdem okolo 20km a potom ju necham asi 1h stáť tak ani za boha nechce na skočit. Motor toči cca 1m až kým naskoči. Keď niekto vie čo stym pošli te mi prosím email. DIKI

22.02.2009 | 13:09:33 | efej Reagovat

jeden novější komentář

Jen krátce další názor pro ty, kteří si chtějí toto koupit jako ojeté.
Nákup před 2lety, najeto 88.000km, r.v. 01, dnes najeto 137.000km. Poruchy žádné, až nyní měněny brzdové destičky, řekl bych, že poprvé. Jinak bez problémů, malinko horší starty v zimě. Trochu žere olej, znatelná "turbodíra", spotřeba 7-7,5 l, dá se ale i za 6,5 (když nespěcháte)

08.02.2008 | 22:33:47 | mirek Reagovat

no no!

naftová zafira..... spotřeba nad 7 litrů rok asi 2003,samej problém. VW každej neuznává,ale ja na něj nedám dopustit,mam sharan 1,9 tdi 81 kw r.v.00vejdu se i do 6,4 l-100km díly dostupné už i cennově ,ale co jsem zjištoval o MPVéčkách než jse koupil vw tak opel a voager byly mezi prvními,které bych asi nikdy nekoupil,hodně jsem porovnával a přebíral klady a zápory nejlépe dopadl VW i když je to jen stroj a někdy se musí něco pokazit,VW je dobrej!!!!!! málo kdo o svém autě upřímně napíše ,že si pořídíl sračku na čtyrech kolech ,a poslední majitel za spoustu závad taky nemusí,ti co o autech něco vědí ,mi dají za pravdu,žě Opel se zkrátka moc nepovedl,ale je to vaše auto tak vám popřeji dobrou cestu a Zafiře hodně života do toho umírání!!!!!

04.09.2007 | 22:38:16 |  Reagovat

ZAFIRA 2,2 DTi

Tak jsem si přečetl tyto příspěvky a nezbývá mi, než reagovat. Nechápu, proč spousta lidí tolik propaguje VW.
Před Zafirou jsem měl Peugeot 406 HDi - spotřeba cca 6,5 litru nafty (najel jsem s ním 120000 km a spokojenost), Škoda Fabia SDi 7,2 litru nafty (najeto 105000 km a nic moc-občas závady), Zafira 2,2DTi 6,5 litru (zatím 5000km). Ono trochu závisí na tom, jak kdo jezdí: kamarád jezdí s mou Fabií (má jí ode mě) za 5,8 litrů. Je fakt, že plynový pedál nelechtám, ale výše porovnané spotřeby jsou výsledkem jedné nohy na plynu. Je VW lepší ve spotřebě??? - Z mé skušenosti NE! Zafiru mám 3 měsíce (r.v. 2003 najeto celkem 102000 km - pravidelný servis) a jsem MOC A MOC spokojený.

08.01.2007 | 19:44:31 | Tomáš Reagovat

ZAFIRA

Dobrý den,dovolím si připojit svůj názor na OA Opel Zafira.Koupil jsem jí jetou před cca 16 měsíci,po šoférovi,který s ní zacházel jak ze žebřiňákem,ale jediný co dodržoval byly servisní ternímy a když mu v servisu řekli,že je třeba vyměnit "vzduch v prvním válci" tak je to nechal udělat a ještě zaplatil.Nyní má najeto 170tisíc /r.v.2001/ a jediný co jsem já nechal udělat byly po koupi běžné servisní úkony,které již popisoval pan Király-prostě jsem ji nechal překontrovat,umyl jsem motorový prostor a vnitřek vozu a jezdím.Dlouhodobá průměrná spotřeba nafty 7,2 l/100km při průměrné rychlosti 38km/h - město+cesty do 45km,Chorvatsko loni 6,2/100km při průměrné rychlosti 73 km/h,spotřeba náhradních dílů a problémy s vozem v podstatě nulové(1xteploměr venkovní teploty v masce,který zřejmě trefil kamínek ) a jinak nic. Jezdí dobře,u nás jsou dost kopce a tak si užije a málokdo nás v kopci dostane,uvnitř jak v pokojíčku,jen snad sedačky by mohly být měkčí,kufr jak hrom a velmi variabilní - pro mě a mou firmu s rodinkou (4 dospěláci sportovci) ideální vozítko za slušnou cenu - no jak jsem koukal na ceny některých dílů,žádná sláva,ale dá se to přežít.Prostě solidní německý dělník v docela povedených šatičkách. Já bych neměnil. Zdravím

25.09.2006 | 21:11:29 | LIPO Reagovat

Zafira

Dobry den, taky bych chtel reagovat ohledne spotreby Zafiry. Jako se nezlobte, ale nechapu, jak muze byt nekdo nespokojen, a jeste porovnavat s Octavii!! Jak tady jiz nekdo psal, Zafira je tezsi a vetsi auto, ale hlavne, cemu se divite, kdyz koupite auto, ktere ma najeto 160 tis km? Chci rict, ze pri 160tis km je repase alternatoru, premazani vsech veci ktere premazat lze na miste. Navic, kdyz vemete v uvahu ze predchazejici majitel se o vuz nemusel starat poctive, a tudiz zanedbal spravnou udrzbu, tak to vite ze se pridre sterac...Rekl bych, ze kazdy, kdo koupi ojete auto musi pocitac s vymenou par soucasti, aby vuz spolehlive fungoval dale. Kdybych koupil tohle Vase auto ja, prvni co udelam je vymena rozvodu, vymena oleje a vsech filtru, vymena brzdove kapaliny, brzdovych kotoucu a desticek, vymena tlumicu a celkove promazani vseho co jde. (tahla, cepy, atd.) Nechci tady delat chytryho, ale myslim si, ze tohle kdyby delal kazdy, tak se mu rozsah zavad podstatne snizi. A neco takovyho jako nastaveni zamku u patych dveri....k tomu asi netreba nic rikat. Zdravim Oplaky. cau

03.09.2006 | 14:52:05 | Daniel Király Reagovat

Těžko srovnávat spotřebu Oktávie a Zafiry, která má o 1/4 větší hmotnost a min. o 20% větší čelní plochu.

21.06.2006 | 15:39:09 |  Reagovat

Opel není spolehlivý a je zastaralý.

Tvůj příspěvek potvrzuje názor, že je Opel bezpečný, ale koncepčně starý. Známý má Zafiru 1.6 a má s ní také stále problémy. Není měsíc, aby ji neměl v servisu. Problémy se spotřebou, motorem, klimou, vrzáním, nefunkčními ovládacími prvky. Co se týče dieselů u Opela, tak to nikdy nebyla sláva, snad ty nejnovější motory už za něco stojí. Ale jsou lepší VANy s dieselem nez Zafira za podobnou cenu.

05.06.2006 | 08:51:05 | kutil Reagovat