Recenze Suzuki Ignis 1,3 GA
“Šikovné malé vélké auto.”

Autor recenze: Luboš (28 let),
Moravskoslezský kraj
všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:2006 Typ motoru:1,3 benzín Stav km při koupi:6 km Stav km nyní:14 000 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:nový Jak dlouho auto používáte? 1 rok Palivo: Benzín Průměrná spotřeba: 6,4 l/100 km Vloženo: 28. 11. 2007

Hodnocení inzerátu: 2 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 8.2

Spolehlivost

10
 

Jízdní vlastnosti

8
 

Komfort

8
 

Provozní náklady

9
 

Náhradní díly

6
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Saab 120 Favorit

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

Za rok a půl jsem musel reklamovat jen vadný spínač potkávacích světel, protože mi zhasínalo podsvětlení palubní desky. Jinak žádné podobně vážné poruchy jsem zatím neměl a snad mít nebudu.

Dále se jen prováděla běžná údržba.


Hodnocení a zkušenosti s autem

Ignis se mi zalíbil svým provedením připomínající malé SUV. Má vyšší světlou výšku asi 17 cm a tím i vyšší posez, což má výhodu při nastupování (starší lidé si to nemohou vynachválit) a přehledu při řízení. Podobné auto jsem tehdy našel jen ve Fordu Fusion, ale byl asi o 50 tis. Kč dražší. Fiat Panda, který byl přece jen levnější, ale měl menší vnitřní prostor spíše pro 4 osoby.

Mám základní výbavu, která obsahuje hlavně ABS+EBD (rozdělovč brzdných sil), el. posilovač řízení, 2x airbag. Přikoupil jsem metalízu, zámek řadící páky, zástěrky, boční lišty a pořizovací cena se dostala na 250 tis. Kč. Ostatní výbavu jako klimatizaci, centrál, rádio jsem považoval za zbytečnou už ze zvyku z předchozích aut a taky nedostatku financí. Záruka je 3 roky nebo 100 tis. km a na prorezivění 12 let (pozor musíte jezdit na prohlídky).

Jízda s Ignisem je co se týká ovládání příjemná, horší je velká tuhost podvozku, která ale odpovídá výšce auta z důvodu naklánění. Příjemný je výhled na všechny strany, jen snad dozadu je to horší.

Prostornost mohu přirovnat k Favoritu. Při mých 180 cm se příjemně usadím jak vpředu tak vzadu. Vzadu mohou mít stísněný pocit jen 3 osoby vedle sebe. Ukládací prostory jsou snad všude a ještě jsem všechny nenaplnil. Kufr ma cca 230 litrů, ale sundáním přepážky a polohováním zadních opěradel se zvětší na cca 500 litrů, protože má auto rovnou záď. Úplným sklopením opěradel se zvětší až na nějakých 1100 litrů, ale nezískáte rovnou podlahu. Opěradla se sklápějí 2 a 1, přičemž 1 je pravé, takže můžete naložit 2,5 m dlouhé věci při sklopení předního sedadla (to se dá sklopit jen dozadu) a ještě vézt 2 osoby.

Motor je s 69 kW při malém objemu 1328 ccm velmi výkonný, je to dáno i variabilním časováním ventilů. Dobře zrychluje od 2 tis. otáček a při 4 tis. ot. se dále výrazně zvýší výkon (vhodné pro předjíždění). Odhlučnění je dobré a spotřeba se pohybuje mezi 6 až 7 litry (průměrně léto 6,3 zima 6,6 litru).

Převodovka má krátkou 1 a dále už se zdají rychlosti přiměřené. Rychlosti se řadí snadno a přesně. Hlučnost se mi zdá vyšší než motoru hlavně u zpátečky a 1.

Brzdy jsou vpředu kotoučové s chlazením a vzadu bubnové. Brzdí dobře už kvůli hmotnosti auta pod 1 tunu.

Ignis je podle mě ideální auto pro starší lidi kvůli nasedání, pro mladé kvůli výkonnému motoru, do města kvůli malým rozměrům a ovládání, na hory kvůli vyšší průchodnosti terénem (tvrdý podvozek zde není příliš vhodný).

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 2


Komentáře uživatelů k recenzi Suzuki Ignis

Vložit komentář

Pro Pepa

Taky to někdy pozoruji, že při neutrálu mám vyšší otáčky, ale vždy pak klesnou. Možná je to el. regulací otáček při vyšším zatížení brždění, posilovač, atd.

26.02.2008 | 13:03:33 | Luboš Reagovat

Otáčky

Při jízdě z kopce na neutrál jsou otáčky motoru kolem 1400 ot/min., spotřeba 4,1 l/100km. Tyto otáčky klesnou na 700 - 800 ot/min. až při zastavení vozidla. Dle vyjádření pracovníka servisu je to normální. Jakou s tím máte zkušenost vy?

12.02.2008 | 15:21:19 | Pepa Reagovat

Súhlasím

Ahoj Luboš. Presne si popísal vlastnosti Ignisa. Mám tiež Igiho a tiež som s ním spokojný aj z tymi nedostatkami čo si už popisal v recenzii.Prajem vela sťastných kilometrov....

01.12.2007 | 21:03:47 | Peter Reagovat