Recenze Škoda 105 S
“Solidní svezení za málo peněz.”

Autor recenze: Honza (19 let),
Jihočeský kraj
všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:1983 Typ motoru:1036 Stav km při koupi:9 500 km Stav km nyní:11 000 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:ojetý Jak dlouho auto používáte? 3 měsíce Průměrná spotřeba: 7,5 l/100 km Vloženo: 27. 11. 2005

Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 6.6

Spolehlivost

8
 

Jízdní vlastnosti

5
 

Komfort

5
 

Provozní náklady

7
 

Náhradní díly

8
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

Hned po koupi auta bylo potřeba repasovat spojkový válec (při jeho sešlápnutí tekla brzdová kapalina na nohy), během týdne přestalo brzdit - na řadu přišel nový brzdový válec. Obojí je u škodovek klasika. Detaily typu unikajícího oleje z převodky řízení a převodovky je asi zbytečné uvádět... Nějaké ty drobné netěsnosti by se našly i v chladicím okruhu.

Co mě mile překvapilo, je takřka nulová spotřeba oleje, přestože má motor najeto asi 110 tisíc km.

Poslední dobou si ale nejsem moc jistý alternátorem. Už dvakrát se mi za jízdy úplně vybila baterka. Auto dostalo nové regulační relé, po přeměření bylo zjištěno dobíjení, někam dál se s tím ale v dohledné době radši pouštět nechci.

Našla by se spousta dalších drobností, ale s tím se u 22 let starého auta musí počítat. A za ty peníze není co řešit. Většinu oprav si alespoň trochu zručný člověk udělá sám a náhradní díly se dají sehnat na každém vrakovišti. Do nových většinou nemá smysl investovat. Vyjímkou může být snad ten brzdový válec, který jsem radši koupil nový.

Ohledně koroze jsou nejvíce riziková známá místa - lemy blatníků, podběhy a podlaha zavazadlového prostoru.


Hodnocení a zkušenosti s autem

Ideální auto na ježdění po městě a jeho okolí, případně na dojíždění z vesnice do města. Když je dobře seřízený motor a spolehlivá baterka, neměl by být problém se startováním ani v zimě. Nicméně stopětkový motor není na nějaké závodění; zvláště v kopcích a větším zatížení ztrácí hodně rychle dech a jezdí se tedy obvykle za tři. Stodvacítka byla znatelně živější.

Z vlastní zkušenosti vím, že spotřeba je hodně závislá na jízdním režimu - po městě kolem 8,5 litru, ale venku na delší trase bez problému 6 litrů při jízdě tempem 80-90 km/h. Což na stáří auta není vůbec špatné.

Co se týče komfortu, není to nejhorší, nicméně je třeba zase brát ohled na stáří a cenu vozu.

Je to prostě auto pro nenáročného řidiče, který jezdí převážně kratší trasy, je ochoten autu věnovat volný čas a trochu se o něj stará. Pak by se nemělo vyskytnout moc problémů. Obrovskou výhodou je průchodnost takřka veškerým terénem - projedete lesem, vánicí i bahnem.

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit:


Komentáře uživatelů k recenzi Škoda 105

Vložit komentář

:

Tak ještě .aby to žralo při 110 000km olej.Takoví stav km ,když má auto dnešní doby najeto tak je to zlatý,a skoro jako nový.Který může jezdit dalších 100 000 bez žrání oleje .

22.03.2011 | 02:21:42 | luke20 Reagovat


 

 
 
Nahrávám obrázek...
 
X
  • Škoda 105