Recenze Toyota RAV4 2.0 D-4D
“Univerzální automobil, se kterým dojedete vždy a všude.”

Autor recenze: L@lek ,
Hlavní město Praha
všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:2002 Typ motoru:1995 ccm Stav km při koupi:0 km Stav km nyní:125 000 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:nový Jak dlouho auto používáte? 9 let Průměrná spotřeba: 7 l/100 km Vloženo: 2. 5. 2011

Hodnocení inzerátu: 77 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 9.4

Spolehlivost

10
 

Jízdní vlastnosti

9
 

Komfort

9
 

Provozní náklady

10
 

Náhradní díly

9
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Citroën Berlingo

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

Ano. Během 125 000 km jen 2x taková docela maličkost. Odporoučel se jakýsi ventilek u turba, díky kterému přestalo spínat turbo. Vše odstraněno rychle a levně v autorizovaném servisu cca do 60 min. Jinak závady na vozidle nebyly vůbec žádné, jen běžná údržba.


Hodnocení a zkušenosti s autem

Ravka sloužila jako xté auto v rodině a nahradila celkem povedené Berlingo 1.9D Multispace. Jenže zimy začaly být horší a horší a dostávat se do našeho druhého domu na Vysočině začal býti občas problém. Proto se pořídila Ravka. Stejně tak jako na Yaríska, tak i na Ravku píši recenzi jako takovou vzpomínku, protože jsme ji před 14 dny prodali a nyní čekáme na nové. Bude to opět TOYOTA RAV4 2.2 D-CAT Premium Navi. Ale zpět k té původní...

Měli jsme "jen" základní výbavu, která byla ale na tehdejší dobu více než bohatá a bylo v ní vše, co člověk potřebuje:

Lakované nárazníky, lakované ochranné lišty a vnější kliky dveří, výškově stavitelný volant a sedadlo řidiče, palubní počítač, klimatizace, elektrické stahování předních oken, elektrická a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, centrální zamykání s DO, imobilizér, ABS+EBD+BA+VSC+TRC (antiblokovací systém brzd+rozdělovač brzdné síly+brzdový asistent+stabilizační systém+trakční systém), airbag řidiče a spolujezdce, rádio s CD a čtyřmi špičkovými reproduktory.

Postřehy po 9 letech provozu:

Motor. Sice výkon 85 kW není nijak závratný, ale Ravce to na svižné rozhýbání stačí. Výkon je přenášen na všechna čtyři kola pětistupňovou manuální převodovkou. Točivý moment 250 N/m je k dispozici v rozmezí 1800 – 3000 ot/min. Takže tento motor můžu do Ravky jen doporučit, disponuje dobrým zátahem, celkově slušnou dynamikou a dobrou spotřebou.

Spotřeba. Na takto velký a těžký vůz s trvalým náhonem 4x4, s velkým čelním odporem až zárážející. I při hodně ostré jízdě se horko těžko dostáváte přes 8l. Dlouhodobý průměr býval 6,8l/100 km.

Řazení. Řadicí páka se pohybuje po krátkých a přesně vymezených drahách a celkově lze o něm říct, že patřilo k povedeným. Občas se ale stejně jako u našeho starého Yarisu stalo, že nešla zařadit zpátečka ale to vyřešilo opětovné vyšlápnutí spojky. Na dálnici by jí prospěla šestka. Snížila by otáčky, hluk motoru ale i spotřebu

Podvozek a 4x4. Nezpevněné cesty, lehký terén, zimní cesty a obrovské závěje zvládá Ravka opravdu na výbornou, ale pokud chcete opravdu terénní vůz, tak se podívejte jinde, na tohle Ravka není stavěná, jelikož průjezd težším terénem komplikuje na rádoby terenní auto, už jen rychlý první rychlostní stupeň. Jinak na silnici/dálnici jsou všechny body ztracené v terénu rychle zpět. Papírových 170 km/h dosahuje bez problémů. Nejvíce jsme jeli 180 km/h ale pak už je znát citlivost na boční vítr, přestože má motor ještě rezervu. Auto dovoluje jet i za snížených adhezních podmínek v podstatě jako na suchu. I přes vysoké těžiště se na silnici chová kultivovaně. Běžné ježdění je komfortní a dobré pérování s balónovými pneumatikami dobře absorbuje nerovnosti (perfektní na pražskou dlažbu-vyhnete se obvyklému natřásání). Podvozek i motor umí i relativně sportovní jízdu a k údivu ostatních řidičů i bleskové předjíždění. RAV4 se při skotačení na okreskách i přes vyšší náklon a „driftování“ již zmíněných balónů :-) chová nezáludně a dobře se drží zvolené stopy. Dále stojí za zmínku výkonné brzdy, které neztrácí účinnost ani po zahřátí. Dokonce ani při panickém brždění s brzdovým asistentem, kdy většina off-roadů ale i SUV zoufale bojují o udržení směru, ztrácí RAV4 jen málo ze své suverenity.

Interiér a zpracování. Ravka má díky svému líbivému designu pověst vozu pro manželky a milenky bohatých podnikatelů ale to je asi tak vše, co tomu nasvědčuje. Celkové zpracování interiéru je na dobré úrovni, převládají sice tvrdé plasty ale nic uvnitř ani po letech provozu nevrže a navíc na oko nevypadají nějak zle. Vyšší posez za volantem se příznivě odráží v přehledu o dění na silnici a větším pocitu bezpečí celé posádky. Pozice za volantem je celkově dobrá, čemuž napomáhají pohodlná přední sedadla, ergonomie přístrojové desky a naopak dlouhánům komplikuje život nemožnost podélného seřízení volantu. I tak si ale pohodlnou pozici za volantem najde každý poměrně snadno. Místa na předních i zadních sedadlech je ve všech směrech dostatek, ale pro cestování v 5 lidech je třeba se vzadu uskromnit. Samostatnou kapitolu tvoří variabilní zadní sedačky. Mezi plusy patří možnost posunutí sedadel vpřed/vzad až o 20 cm, možnost sklopit nebo po sklopení úplně vyjmout sedadla, možnost měnit polohu opěradel. Naopak mezi minusy patří dělení sedadel v poměru 50:50, ploché zadní sedačky-cestující na nich v zatáčkách lítají ze strany na stranu. Zavazadlový prostor při poloze lavice zcela vzad je 400 l, což považuju za dostačující hodnotu. No a teď abych také pořád jen nechválil... :-) Za dost nešťastně řešené považuji zadní dveře. První věc, která se mi na nich nelíbí je, že se otevírají směrem k chodníku a ta druhá a ještě horší, pokud máte za autem zapojený přívěs nedostanete se do zavazadlového prostoru (jdou pootevřít asi tak na 20 cm), protože jejich spodní okraj sahá až pod vůz, což je zase sice dobré při nakládání do kufru-nezamažete se o špinavý nárazník. Ale radši bych měl občas špinavý kalhoty než se nedostat do kufru. Další minus jsou tvrdé plasty v kufru, které se téměř okamžitě poškrábou.

Shrnutí předností:

Spolehlivost.

Celkově nízké provozní náklady.

Na udávaný výkon překvapivě živý motor.

Vynikající brzdy (ani po zahřátí neztrácí účinek)

Stálý pohon 4x4 (v zimě s ní projedu závěje sahající až po kapotu, jinak nemá problém ani s rozbahněnou lesní cestou nebo loukou).

Bezpečnost (testy euro´n´cap neprošla ale v amerických testech dopadla výborně)

Snadné a příjemné ovládání.

Dobře drží zvolenou stopu, v zatáčkách skoro nepoznáte, že řídíte SUV.

Líbivý design.

Dobře si drží cenu.

Perfektní výhled z vozu.

Pohodlná přední sedadla (zadní jsou hodně ploché, takže na delší cesty nic moc).

Variabilita zadních sedadel.

Dostatečně velký zavazadlový prostor.

Shrnutí nedostatků:

Na dálnici vyšší aerodynamický hluk (cca od 140 km/h).

Nevím, jestli má smysl sem psát slabší schopnosti v terénu, protože asi nikoho nepřekvapí, když řeknu, že do těžšího terénu tohle auto určitě není (chybí redukce, má příliš rychlou jedničku a také chybí pár mm světlé výšky navíc)

V případě, že je zapojený přívěs se vpodstatě nedá dostat do zavazadlového prostoru a tam bylo tažné zařízení originál TOYOTA.

Absence 6. převodového stupně.

Místy nepříliš kvalitní plasty v interiéru.

Boční vedení sedadel by mohlo být lepší.

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 77


Komentáře uživatelů k recenzi Toyota RAV4

Vložit komentář

ad.souhlas

Tak tak, je to škoda. Myslím si, že o spoustu modelů Toyoty, které jsou nabízeny na jiných trzích by byl zájem i tady v Evropě, soudě podle podobných modelů jiných značek, které se prodávají dobře. U těch větších limuzín to chápu, že si nechtějí přetahovat zákazníky Lexusu, ale na ostatním by mohli trochu zapracovat. Chvilku před zemětřesením v Japonsku jsem četl, že se má v tomto směru v nejbližší době situace tady, začít zlepšovat, tak se necháme překvapit...

12.05.2011 | 14:37:26 | L@lek Reagovat

ad.souhlas

Tak to máte pravdu.Paleta modelů je celosvětově docela velká,ale Evropa je jaksi mimo hlavní dění,protože spousta modelů se tu nenabízí,ať už proto,že jejich benzínové motorizace by evropský zákazník nekoupil,modely jako Venza,Avalon či Sienna jsou velice zajímavá auta.V Sienně jsem jezdil,je to MPV velikosti cca Sharanu,Grand Voageru ap.,mít to v naftě a 4x4,tak je to trhák,pak např. hybridní Camry mi docela v nabídce chybí.Je to super limuzína,ale prý nechcou,aby konkurovala Lexusu.Já si myslím,že i Verso (Matrix) 4x4 by si své kupce našel.

12.05.2011 | 14:03:20 | kolemjdoucí Reagovat

Re: souhlas

No my svým způsobem asi taky, Toyotu mám opravdu velmi rád, bohužel jejich modelová řada, ale není tak petrá, jako bych si představoval, takže se sem tam jukneme i jinam...

12.05.2011 | 10:23:19 | L@lek Reagovat

souhlas

Souhlasím s napsaným.Je to tak,jen ta nešťastné dveře!!!Mít to otevírání vzůru,tak je bez chybičky.Jinak příjemné a hlavně spolehlivé auto.Máme ho v rodině s VVVTi 2.0,pak Avensis,Yaris,Prius,Corollu Verso,Camry...no holt jsme "vyléčení" z ostatních značek :-)

12.05.2011 | 07:45:10 | kolemjdoucí Reagovat

Těžko říci, která auta jsou obecně spolehlivější než jiná, ve všech továrnách vznikají kvalitní kusy i zmetky, ale pravda je, že máme firmu a velkou rodinu, tudíž zkušenosti s desítkami vozů různých značek a s japonskými vozy máme opravdu jen ty nejlepší zkušenosti. Konkrétně právě s Toyotou (v rodině několik), Mazdami, Subaru a Suzuki-i když to už s japonci, aspoň co se zkompletování vozu týče,moc společného nemá...

06.05.2011 | 14:30:06 | L@lek Reagovat

ked má auto po dvoch rokoch a asi aj po záruke toľko chýb nech to radšej nepúšťajú na cesty.toyota honda a subaru sú momentálne asi najspolahlivejšie autá.áno v čele bolo porsche ale myslel som triedu ktorá je pre obyčajný ľud.

05.05.2011 | 21:59:09 |  Reagovat

Srovnávat cokoli s KIA Carnival je nefér. Carnival je na úplném chvostu, takže KAŽDÉ jiné auto je lepší. Asi i Trabant :-))

05.05.2011 | 21:37:07 |  Reagovat

toyota je najlepšia

v rebríčkuTUV mala12ročná ravka menej porúch ako 2 ročná kia carnival to hovorí za všetko toyoty sú proste v drvivej vetšine neuveritelné držiaky a hlavne ich benzínové motory sú špička.otcova corola rv.96 najazd.435000km nikdy nikoho z rodiny nenechala v štichu, spotreba oleja 1.1litra na 10000km pri takej porcii kilometrov úplne zanedbatelná .bolo mi ju ľúto dať na šrotovisko tak som ju predal kamarátovi za pár eur úplne pojazdnú, akurát korozia kazila jej vzhľad jazdí samozrejme aj dnes, neviem ale kolko už má km.TOYOTE ZDAR

05.05.2011 | 21:20:43 |  Reagovat


 

 
 
Nahrávám obrázek...
 
X
  • Toyota RAV4