Recenze Škoda Fabia II 1,2 TSI
“turbo je super”

Autor recenze: miloshko (40 let) všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:2010 Typ motoru:1149 Stav km při koupi:2 000 km Stav km nyní:4 000 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:nový Jak dlouho auto používáte? 2 měsíce Průměrná spotřeba: 5,5 l/100 km Vloženo: 19. 9. 2010

Hodnocení inzerátu: 11 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 9.6

Spolehlivost

10
 

Jízdní vlastnosti

10
 

Komfort

9
 

Provozní náklady

9
 

Náhradní díly

10
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Mazda 323 f,seat ibiza,fiat punto

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

nie


Hodnocení a zkušenosti s autem

KÚPA.
Najprv sa naskytla otázka staré či nové.Po 2 mesačnom hľadaní a prevození nemalej čiastky sme to vzdali.Každé auto malo nejaký malý či veľký problém aj keď to boli autá do 3 rokov.Začali sme preto pozerať po novom.V cene okolo 10.000eur to ale tiež nebola žiadna sláva /slabé motory,slabé výbavy a pod.Po návšteve asi 10 salónov sme išli znechutení náhodou okolo škodovky.Pravdupovediac design sa nám nikdy nepáčil,ale vošli sme.Skúsili sme nové TSI-čko.Cena ,ale s lepšou výbavou bola tiež dosť vysoká.Potom predajca ponúkol predvádzaciu jazdu.TSI jazdí super a keď ponúkol predvádzačku vo výbave za zvýhodnenú cenu na ktorej sme jazdili,dlho sme neváhali.
PODVOZOK:
Znížený originál z fabriky + k tomu 16“disky + 205 široké Turanzy.Jednoznačne doporučujem.Auto si vie ako tak poradiť aj s nerovnosťami a na dobrom asfalte sedí ako pribité.Na druhej strane naše cesty sú fakt totálne rozbité,aspoň tie najväčšie výtlky by mohli zalepiť a kanále zarovnať s cestou.Škoda písať.Napriek tomu je komfort ešte prijateľný.
MOTOR:
V nízkych a stredných otáčkach je fakt tichý a pri jazde 60-tkou sa Vám zdá že idete 30.Vo vyšších otáčkach je ho predsa len trocha počuť,ale nie je to žiaden rev, skôr Vám dáva na javo,že tam je a že je treba radiť.Vo veľmi nízkych otáčkach trošku odvráva,al keď mu o trošičku viac pridáte začne plynulo zrýchlovať.Pokiaľ plyn stlačíte na podlahu trvá cca 1sekundu kým sa turbo nadýchne a potom prudko vyrazí cca od 1500otáčok do 3000-3500 otáčok,kde výrazny záťah poľaví,ale stále ešte zrýchľuje až k 5000otáčkam,kde ale už nemá význam ho vytáčať.Vynikajúco si vie poradiť s akýmkoľvek stúpaním,kde ťahá ,že sa tomu ani nechce veriť.Na diaľnici by som si vedel predstaviť aj o 20kW viac,kde predsa len cítiť ,že 63kW je 63kW.Ale to sa už bavíme o rýchlostiach nad 160km/h.
SPOTREBA:
kapitola sama o sebe.Na začiatok chcem povedať že na 4,4litra mimo mesta rovno zabudnite.Včera som išiel 200km mimo mesta od 70-90kmh kolóna,miestami100-110-120kmh hladkanie plynu v kolóne + občasné prudšie zrýchľovanie výsledná spotreba podľa PC 5,0litra.Myslím,že aj to je super.Záleží aj,ako je auto zahriate,aká dlhá trasa napríklad v meste do práce 7km a spotreba 7,5-8,5litra.A to sa nenalakajte okamžitej spotreby 18-25litrov ,keď je vonku 8stupňov a auto ide skoro stále na sytič.So zahrievaním motora spotreba rapídne klesá.
INTERIÉR:
O interiéri sa nejdem moc rozpisovať,škodovácka klasika.Vyzdvihol by som anatomické sedačky, tempomat-perfektná vecička a palubný počítač.Ostatné sú viac či menej príjemné zbytočnosti./kožou potiahnutá ručná brzda atd./
ČO SA MI NEPÁČI:
Brzdy sa mi zdajú slabšie ,na pedál treba vynaložiť viac sily ako pri iných autách ďalej hluk od kolies by mohol byť slabší, viem majú na tom podiel aj 16“disky ale aj tak.Ďalej hluk pri vyšších rýchlostiach okolo okien by mohol byť tiež lepšie utlmený.Závady zatiaľ neboli a dúfam tak rýchlo ani nebudú.

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 11


Komentáře uživatelů k recenzi Škoda Fabia

Vložit komentář

1,2 TSI 63 kW

Zdravim,
moc Vas prosim o radu, zvazuji koupit Fabia kombi 1,2 TSi (63 kw - tech je na sbazaru nejvice). Rok cca 2012. Co me zajima, je stale s 1,2 TSi problem s retezem, ze se muze potkat motor apod? Nebo uz je tento problem v roce 2012 vyreseny? Pripadne 1,2 HTP je lepsi nez 1,2 TSi 63kW, nebo je to stale spatny motor? Dekuji moc za info.

26.12.2017 | 09:38:27 | Silenoz  | 46.23.50.* Reagovat

Myslím že je lepší mít auto..se kterým můžu jet kamkoliv:))

07.01.2012 | 19:02:10 | luke20  | 62.245.124.* Reagovat

TSI, Htp + rozměr pneu

Tak sem si tu přečetl pár komentářu ,, recence je supr ,,
Nevim jaká sféra lidí sem píše zda jse pracháči a jezdíte v BMW nebo jen ti, který někomu něco záviděj ba normální lidi.
TSI je motor původem z Česany samotný motor neni nijak prevratný stará dobrá koncepce ,, jo je tam turbo,, pokud by tam nebylo tak je to jak Fávo ,, zvláštní že tento motor používá celej Koncern, mam zkušenosti se všema motory co se dávají do Škodovek jo přiznám nic není dokonalé ale každý motor je urcenej určité skupině zákazníku ,, jezdíš ve městě koup si HTP nelez sní na dálnice a dej si tam R13 pokud ti vadí R15- i ten rozměr má svůj důvod ,, Na dálnice si kup TDI ,, ale pokud si magor koupí na dálnici Htp a jedí s ní do práce tak se nemá cemu divit ,, bo jen tak, že má víc našetreno a koupí TDI na 10 KM do práce a projede ho jen jednou za měsíc nekam daleko časem pozná ,, a ostatní kuptesi Japonce,Němce, Francouze, vždyt je to jedno všechny auta maj své a opravdu to moznáš, když se budeš autům věnovat, jo a nezapomente neznamená když máš na auto že budeš mít i na servis, se starejma plečkama na Stk máš sice problém ale většinou projdeš, bo oprava za pár korun ,, ale co když ti odejde třeba DPFko, katík, lambdy ,, auta uměj pěkně chlastat, ale i jen srkat a ty co srkaj, zatim jen ropu ,tak brzo začnou chtít velké prachy ,, technologie dělá spotřebu a neušetří tvoji peněženku,, někdy,, v jednoduchosti je skrytá krása ,,, ale uvidíme co ukáže čas

23.09.2011 | 20:07:08 | Rene  | 178.21.184.* Reagovat

RE: TSI, Htp + rozměr pneu

Zdravím. Co si vysazenej na 1,2 HTP? Já mám fábku 1,2 HTP a musím říct, že ten motor je super i bez turba. Auto má solidní spotřebu a slušnou pružnost, protože když chci, tak i v kopci můžu jet i 80 až 90 km/h a bez problémů předjet kamion i v mírném stoupání a ani dálnice to mu motoru nevadí.

07.01.2012 | 17:52:11 | xella  | 90.177.139.* Reagovat

...kde je vlastne chyba...

Pisal som Vam o novom myslim tym 2 mesacnom aute cca 1200km Skoda fabia scout 1.2 TSi 63kw.Ta horkasta mastna kvapalina bola okolo plastoveho boxu (obalu), v ktorom je ulozeny vzduchovy filter a pod hadicou, ktora vchadza do obalu vzduchoveho filtra ...v ziadnom pripade nie okolo vzduchoveho filtra. To Vas asi trosicku metie. Este raz iba okolo plastoveho obalu kde je ulozeny vzduchovy filter. Vyjadrenie servisneho technika bolo: KONZERVACNY PROSTRIEDOK, ktory sa uvolnil,roztopil teplom. Cely agregat je vraj zakonzervovany. Co sa tyka nemrznucej zmesy,po ukonceni cca 25km trasy ked som otvoril prednu kapotu v nadobke kde je chladiaca zmes to bublalo nie strasne ale bublalo najlepsie by bolo keby som Vam to ukazal ale to bohuzial nepojde. Vidim to tak,ze auto trosku prebehnem a uvidim ci zase sa uvolni konzervacny prostriedok. Po ukonceni jazdy je turbo neskutocne horuce, a ze vraj je chladene nemrznucou zmesou,nebude to tym?

07.09.2011 | 19:30:46 | marcel  | 95.103.192.* Reagovat

RE:...kde je vlastne chyba...

Tak pokud je to okolo, tak to vám tam buď zatýká, nebo jak to říkal mechanik, nějakou vědu bych v tom neviděl, z motoru tam nic nepůjde, to by musel být někde únik a olej snad poznáte a benzín taky a kolik má voda v chladiči ukáže měrka. Navíc vodní okruh v blízkosti filtru by neměl být. A pokud má motor opravdu minimum zajeté, tak ty gumové díly ještě "voní" (takové hořké aroma) novotou.
Jestli bublá kapalina, zeptal bych se na to, mě napadá, že novotou se rozpouští v hadicích a chladiči nějaká látka, která ubírá destilce na stupních při bodu varu, správně má vařit při 100°C a jestli vaří už při 90°C jako třeba obyč. voda z kohoutku, tak je to problém. Lidi byli hloupí v 90.letech a dávali stále vodu do chladiče z vodovodu, pak se nemohli divit, že některým motorům s termostatem 100°C často praskaly hlavy. Jak se voda vaří, tak je PRŮSER. Ta voda se vařit nesmí a nesmi ani bublat. Může se pak stát, že vznikne někde vzduchová bublina. To se dá zjistit velice snadno, ale musí se to vědět.
Uvedu proč by bylo zezačátku dobré měnit častěji kapalinu v chladícím oběhu, například pokud jsou varné konvice i filtry nové, musí se několikrát propláchnout, protože uvolňují škodlivé látky. Z prvu bych tedy také často měnil i chladící kapalinu stejně jako olej. co 5 tkm. A po 20 tisících už by měl být klid.
Turbo chlazené nemrznoucí kapalinou není, už to bylo tady psané, je zapojené do mazání a tedy i chlazené olejovým okruhem.
Turbo je hodně teplé, to je normální, je z kovového materiálu a pohání jej výfukové spaliny, vede teplo a může být vevnitř stejně horké jako výfuk. Logicky tam chlazení vodou nemůže být, protože by naopak zahříval celý chladicí okruh a turbo by se stalo prakticky průtokovým ohřívačem. :D
Tenhle motor jsem sice viděl leda na obrázku, ale inženýři nejsou hloupější než mechanici a nebo rozumbradové. :D

08.09.2011 | 07:11:58 | svlastik  | 82.117.130.* Reagovat

RE:RE:...kde je vlastne chyba...

Aaa tak pardon to turbo je nejspíše chlazené vodou, ty hadičky tam někde podezřele skutečně vedou, to by chtělo spíše vidět. :D

08.09.2011 | 07:35:09 | svlastik  | 82.117.130.* Reagovat

RE:RE:RE:...kde je vlastne chyba...

Takže mýlka a pokud se vám zdá, že vaří chladící kapalina, co nejdřív vypustit, máte tam moc destilky a nalít fridex bez přimíchávání, jestli je to turbo zapojený do chlazení tak já bych destilku do oběhu chladící kapaliny vůbec nedával. V návodu taky má být napsaný poměr. Ale raději zvýšit bod varu chladící kapaliny, hlavně aby kapalina nebublala. Čistý Fridex kupovaný z obchodu má asi tak 150°C a jestli je to namíchané půl na půl s destilkou, tak tam je 110°C a to u normálního motoru může stačit. U turbobenzínu asi ne...

08.09.2011 | 08:02:05 | svlastik  | 82.117.130.* Reagovat

RE:RE:RE:RE:...kde je vlastne chyba...- u svlastika...:-D

To snad nemyslíš vážně. Alkohol obecně a to je vlastně líh, methylalkohol, isopropylalkohol, ethylenglykol což je FRIDEX atd. má podstatně nižší bod varu než voda. Vyššího bodu varu se u vody dosahuje tím, že je chladící systém uzavřen a pracuje za vyššího tlaku a tím pádem se u vody zvyšuje bod varu ze 100°C na hodnotu vyšší, která je úměrná nadmořské výšce. Čím vyšší je nadmořská výška, tím nižší je tlak v uzavřeném chladícím systému a tím dříve začne voda vařit. Určitě je obecně známo mnoho případů, kdy nerozumný řidič otevřel víčko chladiče (ač jištěno dvoustupňovým uzávěrem) a při prudkém poklesu tlaku v systému chlazení došlo k prudkému varu chladící kapaliny a tím k opaření tváře řidiče. Kdyby měl v chladícím systému čistý FRIDEX, tak mu to vyvaří již při běžné provozní teplotě motoru, protože alkoholy začínají vařit kolem 80°C. FRIDEX anebo jakákoli jiná kapalina na bázi ethylenglykolu se používá jen proto, že snižuje bod tuhnutí chladící směsi, ale zase paradoxně, ve směsi s vodou je teplota tuhnutí nížší, než u čistého FRIDEXU. To je ovšem potřeba znát základy fyziky. A zde je kámen úrazu. Svlastik tápe v základech a plácá nesmysly. Těch 150°C u Fridexu z obchodu je holý nesmysl. Nevím, kde jsi na to přišel a budu rád, když své tvrzení doložíš fakty, nejlépe přímo od výrobce. To bude prča. Pokud majiteli 1,2TSI vaří chladící kapalina, tak má netěsný chladící systém. Možná jen nedotažené víčko chladiče, možná systému "pomohl" přehřátím k netěsnosti, ale nalitím čistého FRIDEXU si může "odepsat" motor a pak Ti může "poděkovat".

09.09.2011 | 00:48:52 |   | 84.42.241.* Reagovat

RE:RE:RE:RE:RE:...kde je vlastne chyba

Ty v**e to může říct jen ten kdo v životě nedržel fridex v ruce. Máš ty vůbec řidičský průkaz B fyziku? Kde že jsem to četl? cs.wikipedia.org/wiki/Ethylenglykol - všimni si teploty varu. www.vitocom.cz/Velvana/fridexg48.htm Antifreeze je namíchána tak, že je možno ji lít i bez přimíchávání vody, protože je už z obchodu ředěná. Když se fridex ředí, rozpadá se při 110-120°C. Fridex nedoporučuju neředit, protože by chladič mohl rychle zreznout. Ale pokud se kapalina často mění, třeba u dlouho stojícího auta ob sezonu, nic se neděje. Bod varu v závislosti tlaku na teplotě se mění v jednotkách °C né desítkách a už jsem měl auta, které jsou nastavené na 100°C i na 110°C. A auto s nastavenými 110°C (tedy pod tlakem) nemůžeš otevřít, protože je víčko zablokováné, dokud je v nádržce tlak, takže se nikdo zaručeně neopaří, takže tvé příklady jsou z 80.let, asi jsi zaspal dobu nebo máš úplně zastaralé auto. :D Ten ukazatel vody v autě není pro srandu králíků. Může se stát, nebo spíš dokonce se stane častěji, tedy osobně u mě se stávalo, že termostat je vyřazen systémem, že propouští trvale přes chladič a voda v motoru se tedy nezahřeje nad 40°C nebo teplota kolísá a to prostě bez ukazatele nezjistíš! Teda dá se to zjistit, auto netopí hned po 3 km. Já osobně se lidem směji až se za břicho popadám, když říkají, že jim to auto netopí. Auto netopí, protože mají problém s chlazením motoru a jak nemají ukazatel teploty, tak to nezjistí nikdy a jen si stěžují. :D Vůbec se mi do těch nových aut nechce, správný auto má mít co nejvíc důležitých ukazatelů a turbobenzín by měl mít ukazatel teploty vody, tlaku Turba a případně i tlaku oleje, to je minimum. Já jsem právě díky absenci tlaku oleje skoro zadřel motor, protože jsem si myslel, že když svítí kontrolka, tak mám málo oleje, tak jsem jel dál, abych zastavil k nejbližší benzínce a ejhle ono mi nefungovalo olejové čerpadlo, motor byl naštěstí blbuvzdorný, takže i pod plným plynem auto přestalo samo od sebe přidávat a zastavilo(elektronický plyn s tempomatem), ale kdyby nebylo, motor mohl jít do kytek. :(

09.09.2011 | 07:15:09 | svlastik  | 82.117.130.* Reagovat

RE:RE:RE:RE:RE:RE:...kde je vlastne chyba

Dobrá, sypu si popel na hlavu, chybně jsem zařadil ethylenglykol mezi látky s -OH skupinou s nízkým bodem varu, měl jsem si to předtím ověřit. Jsem vůl. Vše ostatní však platí, závislost bodu varu na tlaku i bod tuhnutí, který je nižší ve směsi s vodou, než u čistého ethylenglykolu. A nikde jsem netvrdil, že se řidiči opařili dnes. Pouze jsem konstatoval, že se to stalo a to právě z důvodu prudkého snížení tlaku v systému chlazení.
Jsem zvědav, kdy si za své nesmysly začneš sypat popel na hlavu ty. A že jich tady je. :-)

09.09.2011 | 09:43:56 |   | 84.42.241.* Reagovat

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:...kde je vlastne chyba

Tak k tomu chlazení a tlaku...
Pokud je auto nastavené na 100°C a níž, tedy bavíme se o spouštění termostatu, nebo termospínače, tak tam ten tlak nemá co dělat a něco je špatně. Správně mají být gumové hadice hezky měkké(nenatlakované), jinak máte prasklou hlavu, nebo fouklé či načaté těsnění.
U 100°C a výš jsou vozy řešené opravdu tlakem. Pozor na to, vozy se poznají tím tlakovým víčkem, který se jen protáčí, pokud to chcete vědět při koupi auta a neotevřete to při teplém motoru a taky je to v parametrech samozřejmě.
Tento motor tedy TSI má jakýsi spínač který se spíná už kolem 90°C, takže asi špatný poměr a může se tam lít 1:1 s tím, že pokud bublá, tak přilívat nemrznoucí kapalinu. Takže i když se to otevře, nic se nesmí stát žádný únik tlaku a jestli jo, je někde problém. Samosebou uznávám, stalo se člověk se zmýlí. Ale tímhle jsem si už několikrát prošel. :D

09.09.2011 | 10:51:52 | svlastik  | 82.117.130.* Reagovat

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:...kde je vlastne chyba

Kdybys něco o tom motoru věděl a o motorech vůbec, tak bys tady neplácal nesmysly a neděsil tazatele. Takže zde je jediná správná odpověď. Motory TSI mají turbo chazené vodou a to "bublání" v expanzní nádobce po shasnutí motoru způsobuje elektrické dochlazovací čerpadlo, které zajišťuje dochlazení turba při odstavení motoru po delší zátěži. Takže klídek, nejedná se o var, nýbrž kolovaní vody způsobené výše zmíněným čerpadlem. Normální stav. Za další-lít čistý neředěný Fridex do chladicí soustavy, tak větší pitomost jsem neslyšel. Předepsané ředění je uvedené v návodu k obsluze.

12.09.2011 | 19:51:54 | Standa  | 88.146.180.* Reagovat

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:...kde je vlastne chyba

Díky za vysvetlenie. Ale toto by mali predsa pri predaji vysvetliť kupujúcemu, nie?

Má to logiku./ s tým Fridexom, súhlas/

12.09.2011 | 21:50:26 | ľuboš  | 213.151.218.* Reagovat

poradte

Ahojte, dakujem za podporu ale aj tak by som potreboval poradit. Ta kvapalina co bola okolo vzduch.filtra mala horkastu chut. Po prebdenej noci hned rano som navstivil servis az tam nastal sok. Dotycny prijimaci technik sa mna pytal co on ma s tym robit, no cisto na infarkt. Na koniec auto prevzal utreli filter,skonrolovali vsetky naplne. Vsetko, ze je vraj v najlepsom poriadku a ze vraj to bol kozervacny pripravok,ktory sa teplom uvolnil. Reklamacia - neopodstatnena. Nateraz je dobre. Bolo mi povedane, ak nie som spokojny s danym servisom mozem navstivit iny a v tom som bol rychlo vybaveny, ze to nie je ich problem. Ochota neskutocna. Normalne sa bojim niekedy otvorit prednu kapotu aby sa mi nieco nestalo. A este jednu vec-po jazde som otvoril prednu kapotu a nemrznuca zmes normalne bublala je toto normalne? (1.2TSi 63kw) Nesiel som ako pretekar, stalo sa to pri normalnej jazde. Jeden mechanik mi povedal aby som sa so servisom nebavil a volal priamo Bratislavu a Mladu boleslav. Povedzte mi prosim Vas co to bolo za kvapalinu. Dakujem pekne.

02.09.2011 | 20:53:19 | marcel  | 95.103.192.* Reagovat

Ty brďo, to máme akože hádať, čo máte za zmes v chladiči?:))), chá, dobre sme sa pobavili.

Hreje sa Vám motor, to je všetko. Vrela voda, 100 stupňov a viac. Viete jazdiť vôbec s turbom?!

03.09.2011 | 01:49:03 | ľuboš  | 213.151.218.* Reagovat

RE:poradte

Tak ohledně toho filtru a kapaliny, to je v pořádku, nic se neděje, je to jen vlhký vzduch, většinou pokud jezdíte po ránu, který se zkapalňuje teplem, pokud tam byly nějaké deci a víc, tak vám tam někde zatýká, nevím jak se jinak může dostat do vzduchového filtru nějaká kapalina ale z motoru určitě ne. Vůbec bych to neřešil, myslím, že tenhle motor neznám tak si nejsem jistý, ale kdyby jste se ptal u 80% motoru, které znám, tak si zaklepu na čelo a to nejsem mechanik.
Ohledně toho bublání v chladiči, tak s tím si zahráváte. Ta kapalina bublat nesmí. Takže bych to řešil.
Některé termostaty jsou nastaveny na různé hodnoty, kdysi tomu bývalo, že stačilo 90°C a už spínal, později byly nastaveny na 100°C a nebo dokonce o pár stupňů víc. Tyto chladící okruhy jedou třeba pod tlakem.
Nevím, patrně tam máte nalitou obyčejnou vodu, protože destilka nebublá, nebo tam máte nějakou nečistotu, ale nevím jak se tam dostala.
Dále vidím problém v termostatu, který spíná pozdě, může se dít i na 110°C.
Nebo to tak má být a máte někde netěsnost, většinou je to tím víkem. Což je vlastně to nejjednodušší nejblbější jako, ale pozor, na to. Buď málo došroubované, nebo vadné.
Prošel bych fórum zjistil si na kolik stupňů je nastavené chlazení toho vašeho motoru, jestli má jít pod tlakem.
Tohle jsou takové obecné tipy, proč asi bublá v nádržce.
Když tak dejte vědět čím to asik bylo, ale to bublání řeště, alespoň sháněním infa atd. takto se může dostat do některých míst vzduch, protože to může bublat i v hadicích a pak máte po prdeli... :)

03.09.2011 | 08:38:48 | svlastik  | 82.209.32.* Reagovat

Svlastik, radšej už mledému nič nepíš, lebo ho dopletieš: Ako to, že to nič neznamená,

keď má mokrý vzduchový filter?!! Ako to, že sa z motora nemôže nič dostať?..."určitě ne..":? Sakra, videl si niekedy, ako sú zasraté vzducháče TURBOM preplňané motory?, keď zažne nasávať olej?

podľa všetkého sú šuškandy o 1,2 TSi o NEPODARKOCH, pravdivé. Volakde som aj písal, že turbobenzín s priamym vstrekom... je čistá smrť a záruka problémov.

W už pekných pár rokov nemá normálny, užívateľsky príjemný motor.

Alebo obludy 3 litre a viac, kde je úplne iná cenová liga, ale somariny v podobe 3-valcov, či miniatúrnych motorov dopovaných turbom...:((

V každom prípade treba sledovať a reklamovať, neviem, či máte v tom zázraku aj teplotu vody, hádam hej, môže to byť iba termostat, alebo zadrbaný chladič od prachu, NEPODCEŇOVAŤ, lebo hrozí, že kľakne motor, ak by ste tam mali teplotu oleja, tak by ste nádherne videli, čo sa deje s motorom.

vdaka bohu, že je v Peugeote, už sa dávno ten budík zaplatil.

03.09.2011 | 22:29:46 | ľuboš  | 213.151.218.* Reagovat

RE:

Vzduchový filtr je přece před turbem takže turbo by muselo nahodit zpětný chod, tj. místo aby nasával, tak vyfukoval vzduch směrem od motoru. Neznám TSI neviděl jsem ho a na obrázku samý dekl. :( Možná že ten vzduchový filtr je níž než turbo a pak tam nateče olej silou gravitace po vypnutí motoru. Proto si nejsem jistý, jinak si nedovedu představit jak by tam natekl olej. :D
Jestli je ve vzduchovém filtru nějaká kapalina, neměla by být louže, ideální stav je aby ten prostor, kde je vzduchový filtr byl co nejvíc mastný, neměl by být suchý, dobrý filtr je co nejvíce mastný a vydává právě tu konzervační látku. Takže nadávat na něco co je naprosto PERFEKTNÍ je pro automechanika úsměvné a pak doporučuje jiný servis protože je poctivý a nebalamutí zákazníka, doporučuju u toho automechanika zůstat a omluvit se. Dáte do turbomotoru nějaký filtr, který je suchý(většinou ten sportovní, tvarem připomínající kužel, tak pro nového kupce, kdo to uvidí pod kapotou, kde je turbo, otočte se o 180°C, nebo počítejte s novým turbem) zkrátíte turbu životnost, nijak závratně, ale čas je tam asi o polovic rychlejší. Pokud tam jsou už nějaké louže, tak se to má setřít, je to nejspíše vlhkým vzduchem a voda s tou mastnou látkou je taková divná, ale správně se to mastný stírat nemá, je dobrý to kontrolovat.
PS já už turbo v dieslu měl několikrát a teklo asi decka co 100km, a to zasere všecko, intercooler, hadice, sání, komplet výfuk. Ve všech turbomotorech byl vzduchový filtr ještě před turbem a v úrovni nad ním, nemá se tam tedy jak dostat nic z motoru, auto čoudí jako fabrika modře a černě dohromady a dým nahoru, takže to jde vidět ve zpětném zrcátku (to je když jsem jezdil do obchodu a na nákupy a nejezdil dálky, jen 5km jízda bez prohřátí, měl jen jedno auto a taky jsem blbec chtěl mermomocí auto s turbem a kvůli spotřebě v dieslu), ale jezdit se s tím dá,(v dnešní době se přišlo na vyřazení Egr), není to vážná závada jen víc dbát o čistotu a úděl mít věčně zašpiněný monterky a po výměně oleje i velká očista oběhu přívodu vzduchu, směrem od turba k motoru aby to auto aspoň normálně JELO jak má!
Samosebou jako ojetina je turbobenzín auto totál šmejd a neprodejný, vyšší spotřeba po nějakém zajetí i 1.2 udělá určitě 10litrů jak nic třeba s lehkou nohou. Tenhle ojetý turbobenzín v době co se bude prodávat po několika letech koupí s prominutím hlupák, který se ale vždycky najde. :D
Jako nové auto supr kára. :o)

04.09.2011 | 11:26:52 | svlastik  | 82.209.32.* Reagovat

RE:RE:To snáď ani vari pravda nie je..:((,

sakra, ako môžeš niekomu radiť, keď si zatiaľ mal iba jedno auto s TD, alebo si odporuješ, alebo si "rozumbrada"..., už sipočul, alebo videl, ako sa chytí auto horieť, len preto, že v saní je kopec oleja a motor sa dostane do otáčok?

Jedinou šancou je dupnúť na brzdu, ale so ZARADENOU rýchlosťou, inak motor kľakne/ zožerie všetok olej.

Hej, na začiatku býva práve olej v saní-pod vzduchovým filtrom, nepočul si niečo o tom, že turbo je chladené olejom, ložiská?, keď je opotrebované, tak prepúšťa olej a frka na všetky strany?

Filter je vždy suchý, o fúkaní vhlkým vzduchom... sakra, kde na to chodíte?:((

04.09.2011 | 14:09:28 | ľuboš  | 213.151.218.* Reagovat

RE:RE:RE:To snáď ani vari pravda nie je..:((

Když někdo neví, že vzduchový filtr je zařízení, které je umístěno před turbem, turbo SAJE vzduch, tedy cesta vede od filtru, sání motoru je za turbem, které může být zaneseno, protože je ZA TURBEM, ale filtr NELZE protože je PŘED ním a vzduchový filtr je připevněn v boxu u světel a sání motoru je připevněno u ventilového víka.
Takže pod vzduchovým filtrom žádné sání NENÍ!
Správně má být box a všecko kolem taková mucholapka. Suchý filtr motoru bez turba nevadí, naopak, přidá výkon. Ale vlhký, tedy né doslovně, ale napuštěn koncentrátem, na který se jako na mucholapku mouchy lepí i ten nejmenší mikropopílek aby nepoškodil lopatky turba. To samé pokud je mastný i ten box, nebo kryt toho filtru, to se stírá, až je to tím bordelem zaneseno, aby filtr mohl opět ze sebe vypustit koncentrát, při tepelném zatížení.

04.09.2011 | 19:09:32 | svlastik  | 82.209.32.* Reagovat

smola

Ahoj,tak to máš neuveritelnú smolu,ako to všetko dopadlo?My sme sa predvčerom vrátili z Chorvátska a auto šlape ako hodinky.

28.08.2011 | 21:26:31 | miloshko  | 84.47.1.* Reagovat

bezradnost

Ahojte, citim bezradnost ako keby mi niekto pilil ruku s tupym nozom,preco??? S manzelkou sme si kupili ojazdenu vectru B 96.r a to preto lebo sme potrebovali auto iba 2maximalne 3krat do roka ked sme travili dovolenku na Slovensku. Mysleli sme si,ze to staci na take "nedelne" jazdenie a nestacilo. Tri dni pred svatbou mi jeden fesak vliezom do kufra nejakym vozom,zacalo sa to kazit a kazit...manzelka ostala tehotna tak sme sa vratili na trvalo a auto nam ostalo na krku a kazilo sa a kazilo. Stacilo. Vybrali sme si skodu fabia 1.2TSi 63kw Scout krasne auto,farba dizajn sama chvala z kazdej strany. Vsetci sme sa tasili dokonca aj nasa mala dcerka lebo konecne sa uz nepotila v tom dochodcovi.Co myslite ako dlho sme sa tesili??? Dokonca az 5 dni a na 6-ty den uz nie.Ved tak dlho a bez poruchy? Auto som nastartoval ked som zrazu ucitil podivuhodny zapach,otvorim prednu kapotu a na vzduchovom filtri resp. po jeho obvode bola mazlava tekutina. Zajtra mam ist na kontrolu do servisu. NO,takze asi tolko ked sa do zajtra nezblaznim tak Vam vsetkym mili skodovkari napisem ako sme dopadli s nasim novym autom...

15.08.2011 | 21:09:28 | marcel  | 178.40.12.* Reagovat

RE:bezradnost

čo bolo autu? Ako sa dostal olej do sania? V záruke..., takže OK? Už to máte vybavené a najmä: OPRAVENÉ?

28.08.2011 | 23:04:22 | ľuboš  | 213.151.218.* Reagovat

RE:bezradnost

no aby si o 2-3 roky aj o tomto aute nepísal a kazilo sa a kazilo sa a kazilo sa.

02.09.2011 | 22:34:16 |   | 91.127.201.* Reagovat

RE:bezradnost

Automobilový koncern VW (škoda) je již nějaký rok tlačen přísnými limity emisí někam, kde to není jeho parketa. Přešlapuje proto na místě a provádí vývoj motorů stylem "pokus - omyl". A ktomu ještě šetří a sází na hloupost svých dlouholetých patriotů - majitelů těchto aut. Snaží se o něco, co by splnilo limity, ale bylo to pro ně hlavně výrobně a vývojově levné. Tak jsou s motory tam kde jsou - v pr..li. Divím se, že si v současné době vůbec nějaký dobrodruh tyto pokusy a omyly kupuje. Vsďte na opravdovou prověřenou klasiku a máte klid. (Ověřená klasika u VW skončila někdy v devadesátých letech).

07.09.2011 | 22:59:58 |   | 89.103.103.* Reagovat

fabia a Taliansko

Ahojte,v sobotu som sa vrátil z Talianska tam naložený full spotreba 6,0l-6,4 rýchlosť 120-130, cesta 95% dialnica,výlet Caorle -Maranello - Múzeum Ferrari a späť do Caorle naložený na 60% ,130-140kmh,spotreba 5,9l.Auto inak poslúcha na slovo,škodovka by však mala lepšie odladiť hluk od bočných okienok.Tempomat neoceniteľná vecička na dlhé cesty.

20.07.2011 | 18:32:17 | miloshko Reagovat

RE:fabia a Taliansko

Ahoj,mám fabku sportline 1.2 TSI pár měsíců - stejně vybavenou jako ty /předváděčka s 54 km za 244 tis. kč./ najeto 17 000 km. Plně se ztotožňuji s tvým hodnocením a názory. Za ty peníze jsem nic lépe vybaveného, nového, živějšího nesehnal. Zatím plná spokojenost. Tak ať nám jezdí:-).

22.07.2011 | 21:14:28 | rado Reagovat

RE:RE:fabia a Taliansko

Koupil jsem Fabii 1,2 TSI v provedení scout jako druhé auto do rodiny . Od března najeto 9800 km.
Než jsem ji koupil, prošel jsem 6 kšeftů s autama ve městě a opravdu jsem si v této třídě nevybral. Fabie nám padla přesně do ruky. Auto používáme a neleštíme, nejsem ani žádnej automechanik, proto mě docela děsí ty informace o poruchách motoru. Zatím velká spokojenost a spotřebu neřeším, je jenom o litr horší, než píšou v manuálu.

24.07.2011 | 17:25:06 | milan Reagovat

RE:RE:RE:fabia a Taliansko

Tak něco na uklidnění. Mám taky TSI-63kw a v pohodě. Protože na fórech každej řeší problémy, vypadá to pak, že ten motor či auto nestojí za nic. To se týká všech značek. Projeď si jiný diskuze a zjistíš, že neexistuje bezporuchový auto a všechny jsou křápy. To je přece nesmysl........ Tak jsem se rozhodl, že to drobet vyvážím :-) Ještě pár tipů pro bezproblémový provoz od jednoho velmi seriozního zdroje. Olej kvalitní značkový , samo aby splňoval normu VW uvedenou v návodu. Měnit ne po 15 ale po 10 tis. km!!!!! To se ovšem týká všech benzinových motorů obecně. Nejhorší je móda dnešních tzv. Long Life olejů. Viděl jsem fota různých částí motoru, co s nima udělá pravidelná výměna oleje po 30 tis. km........Vzduchový filtr- u turba klíčová součást. Měnit též po 10 tis. km. Před osazením nového důkladně vyluxovat celý filtrační box!!!! Sací trakt k turbu musí být doslova sterilně čistý!!!!!A po usazení filtru překontrolovat zda není nikde mezi filtrem a boxem mezera, kterou by motor mohl přisávat nečistoty. Důsledky mohou být pro turbo katastrofální. Při těch otáčkách co točí, mu ublíží každé zrnko písku. Viz letecký proudový motor a náraz ptáka do lopatek turbíny. Dále motor-zahřívat pozvolna, po silném zatížení dochladit turbo, stačí volnější jízdou. Před chcípnutím motoru nechat opravdu otáčky spadnout na volnoběžné. I po zhasnutím motoru se turbo dotáčí, ovšem už bez přísunu oleje!!!!! Viděl jsem borce, který před chcípnutím motor protůrujou. To je pro turbo smrtící koktejl!!! Když tohle budeš dodržovat, neni s tím motorem sebemeší problém. Drtivá většina problémů je kvůli špatným návykům řidičů. Přeci jen potřebuje malinko jiné zacházení než atmosféra. Ale neni to žádná tragedie. Olej, filtr vzduchu a dochladit před odstavením. Přeji mnoho šťastných kilometrů.

26.07.2011 | 21:47:30 | Standa Reagovat

takže jazdu v kolóne na našich preplnených cestách správne pochopil Ľuboš,aj keď porovnávať diesel a benzín,aj keď je to 2,2Hdi no neviem.Je jasné ,že malé auto by malo papkať omnoho menej,zatiaľ sa to u benzínu skrátka nedá.Dnes som bol na prvej kontrole cena 100eur.Kým som čakal na stole bol časopis auto motor und sport,kde testovali 10malých áut s výkonom okolo 100koní.Opakujem 10ks rôznych značiek.Testovali novinári z európskych krajín,takže vedeli o čom píšu.A to ma utvrdilo,že som urobil dobre.Hádajte kto vyhral.Ďalej k anonymovi dole nie vždy som mal nové auto mal som aj staré a medzi nimi aj japonské/Mazda 323F BA-/perfektné auto,ale už bolo staré/.Nebudem tvrdiť že staré auto je lepšie ako nové.Chcel som nové v rámci možností tak som vybral.Kedy to bola akákoľvek iná značka tiež by som si vypočul. Niekomu vadí Škoda,niekomu hyundai alebo Mazda.Je to vec vkusu.

11.05.2011 | 20:18:15 | miloshko Reagovat

Aha tak to ma nenapadlo, moze byt, sorry

17.04.2011 | 18:21:11 | visna Reagovat

visna: nie je kolóna ako kolóna:)), autor rozhodne nemyslí kolónu na výpadovke z, al. do mesta, či na upchatej diaľnici...

Ale v bežnej kolóne, "balíku", ktorý si to rúbe šialenou rýchlosťou 60-70-80 km/h.... taktam je naozaj najmenšia spotreba/ na 2,2 HDi pri 60-/4.st/, okolo 2,7-3,2 l/100 km, až po cca 3,6-4,4l na 5.st./pri 70-80 km/h

17.04.2011 | 18:07:38 | ľuboš Reagovat

Teda uz so pocul vselico ale aby auto malo najnizsiu spotrebu prave v kolone tak to je fakt sila. To vypoveda o autorovej objektivite ked napise takyto blud.

17.04.2011 | 07:22:37 | visna Reagovat

dal som na radu

milý majiteľ zázračnej TSI, dal som na vašu radu (ale nie, skôr som prijal ponuku kamaráta ísť s ním objednať auto) a využil som možnosť skúšobnej jazdy. Odsrala si to Fabia 1,2 TSI a potom som sa tváril dôležito a skúsil aj druhý motoristický zázrak zvaný YETTi .
Mal som od 105-ky po Ochcávku všetko od MB a potom som si povedal že týrania bolo dosť. Dal som na heslo japonec až nakonec a 12 rokov som mu vďačne verný. Po skúšobnej jazde chápem že som urobil dobre.
Mám pocit že váš motor je asi chybne identifikovaný, nakoľko nám sa ani na diaľnici okolo Trnavy ani v meste samotnom nepodarilo na sklamanie dílera dosiahnuť vaše prezentované hodnoty. Asi preto, že sme nenašli žiadnu kolónu, v ktorej to vám vždy tak úsporne jazdí. Holt kolonizačný typ auta :-)
Nakoniec aj dílerko kápol božskú a priznal že reality so spotrebou je v inej dimenzii ako tu popevujú nadšenci.
S úsmevom konštatujem, že tých magických 5,2 vie dosiahnuť aj moja polovička s P207 1,4 16V, ktorý si vymodlikala lebo francúzov z duše nemusím.

Želám veľa spokojných kilometrov a nech sa vám vyhýbajú všetky neduhy. Kamarátova HTP to po 65 tisíc vzdala presne podľa predpokladu, niečo s rozvodmi tak ako stovky iných pred ním. Po oprave išla z domu a nahradila ju nové Grandepunto.

16.04.2011 | 23:06:28 |  Reagovat

TSI a HTP

TSI-čko ,ktoré popisujem je štvorvalec+turbo a HTP je trojvalec /bez turba/ ,ktorý tiež prešiel drobnými zmenami čo by sa malo odzrkadliť hlavne na jeho kultúre chodu ,inak by to mal byť ten istý motor ako predošlé HTP, čiže žiaden 16 ventil.

25.03.2011 | 19:06:37 | m1loshko Reagovat

Jerry:

Tak jak je to s tím počtem ventilů HTP? Žádná korekce?

24.03.2011 | 18:06:45 | Itall Reagovat

10000km

Zdravím všetkých,prvých 10.000km je za mnou auto šlape bez akýchkoľvek problémov.Už sa teším ,ako prezujem, fábka dostane v lete omnoho väčšiu porciu kilometrov.Nič zásadné sa nezmenilo,spotreba o niečo klesla,je ale závislá od štýlu jazdy,v kolóne 4,7-4,8 najväčšia mimo mesta bola cez Makov /kopce,zákruty/a to som si užíval za 5,9litra!Inak 5,0-5,2 litra.Je až neuveriteľné ako tomuto hračkárskemu turbu svedčia kopce, vracáky a krátke zákruty./Pravda mám už z fabriky originál znížený podvozok/V pohode nechávam za sebou omnoho silnejšie vozy.Obrovská výhoda turba./už aj Nissan a Kia ibú robiť malé turbo benzíny.Z normálnou 1,2 16V alebo 1,4 16V by som musel auto točiť a točiť./hluk,zvýšená spotreba,atď.../Brzdy sa ale škodovákom moc nepodarili.V meste to stačí,ale mimo mesta by to chcelo lepší brzdný účinok.Zatiaľ všetko ozvem sa o ďalších 10.000km.

24.03.2011 | 18:00:47 | m1losko Reagovat

polo vs.fabia

Zdravím všetkých,polo by bolo možno lepšou volbou ,má novší podvozok je krajšie a malo by byť aj kvalitnejšie/ Vyrába sa ale v Španielsku/,vzadu má síce menej miesta v pozdĺžnom smere a aj nad hlavou ako fábka,ale je o niečo širšie.Má ale zasa 6 kvalt. Samozrejme u nás v podobnej výbave je aj o 2.500eur drahšie ako som kúpil ja a čaká sa naň 5 mesiacov, preto fábka.

25.12.2010 | 21:22:00 | miloshko Reagovat

Fábia-Polo

Myslíš si že Polo není lepší? Rozdíl v ceně malý,podvozek lepší,nemluvě o vzhledu.Ta Fábie vypadá -jak už jsem to někde četl-sekera na kolech.Za ten malý cenový rozdíl stojí si za to připlatit,nehledě k tomu že uznáváš nepodařený vzhled.Ruku na srdce,přeci si nekoupím auto které se mí moc nelíbí,no nevím.Technice nebude zřejmě u nového auta opravu co vytknout.Kvalitu motorů TSI prověří množství nalítaných kilometrů.Přeji bezporuchovost.Po bezproblémovém provozu během několika let se těmto motorům nebráním.Zatím nechci.

24.12.2010 | 15:28:37 | Jan Reagovat

veru nie je to len o pneu

Skúste sa previesť aj s Vašim priateľom čo má plešinku a P 207 na novom TSIčku a potom sa môžeme objektívne porozprávať.Skúšal som aj P207 1.4 16v aj 1.4 hdi a verte na Fábku sa chytal akurát lepšími brzdami a možno designom. Neskúšal som iba Peugeot a nie som zarytý Škodovák.Netvrdím,že FII je krásna,ale nič lepšie na trhu v tej cene nie je.Čo sa týka pneu 16" a spotreby bežne mimo mesta 90-120km/h 5,2-5,4.Písal som o najnižšej spotrebe ,ktorú som dosiahol jazdou v kolóne do Bešeňovej 70-80kmh./Nabudúce odfotím,aby majitelia dieslov uverili/.A okrem toho auto pri 16" omnoho lepšie sedí na dobrom povrchu, takže 16" sú super.

23.12.2010 | 21:43:20 | miloshko Reagovat

nie je to len o pneu

Občas zo škodoradosti prečítam komentáre aj recenzie, mám dobrého priateľa a zároveň majiteľa HTP. Smeje sa že jediné šťastie je že už nejakú plešinku má od prírody. Sú chvíle, keď so zadosťučinením presadne chce šoférovať manželkinu 207-ku 1.4 . Vraj aby nezabudol čo je to povoziť sa v dobrom malom aute :-)
Mne osobne sa ale páči riešenie pneumatík. Mať na Fll 16´´pneu 205....no neviem, asi to bol úchylný nápad vietnamskej úderky na tretej smene v Boleslavi. Tento rozmer je jednoducho iba ďalší trápny pokus urobiť z toho pekné auto. A o5 neúspešný. A tak nechajú masochisticky majiteľa vykrvácať pri kúpe novej sady (napr. môj osvedčený Michelin za 400 Euro). Ako už vidno, k určitému vytriezveniu už došlo pri prezutí na 14´´ a rovno 185-ky. Len ma prekvapuje, ako kúzelne je konštrukcia náprav dimenzovaná na také rozmerové "úlety". A to nehovorím o dokonalosti palubného PC.
Ad 1: menšie pneu = menší obvod,
Ad 2: menší obvod = nižšia rýchlosť,
Ad 3: nižšia rýchlosť = zvýšiť otáčky,
Ad 4: zvýšené otáčky = vyššia spotreba

Pre objektivitu - ak by sme aj mali z nejakého dôvodu chuť či potrebu uveriť vašim skúsenostiam, tak s tou spotrebou 4,5 litra na 16´´ elektrónoch vám úplne vážne teraz musia závidieť aj majitelia najúspornejších dieslov.
A na záver konštatovanie môjho suseda s Fl-čkou " keď opadne frustrácia že má Fábiu, prestane ho baviť písať také 3,14čoviny ....".

Ale ja vám želám dostať sa so spotrebou pod 1,1 (vraj najjednoduchšie je vyhnať to na otáčkach a potom len brzda motorom, dá sa aj na rovnú nulu sem-tam).
Istý magor s C2-kou to dokonca natáča a zverejňuje na webe. Nesnažte sa mu podobať.

17.11.2010 | 21:10:51 | peter Reagovat

RE: nie je to len o pneu

No co jsem zjišťoval, tak např 185/55/r15 a 165/70/r14 mají stejný obvod. Čím ráfek, tím vyšší guma na stejně autě samozřejmě. Takže tato dvě gumy na Fabii II točí stejně při 130 km/hod

06.04.2014 | 19:15:25 | Pepa  | 94.113.238.* Reagovat

zatieľ bez problémov

6.000km zatiaľ bez problémov spotreba mimo mesta svižne 5.2-5.4l.mesto so zohriatym motorom piánko 6-6,3 -najmenšia dosiahnutá spotreba kolóna predomnou,kolóna oproti,hladkanie plynu 70-90kmh a 4,5litra!na 16 elektrónoch,takže spokojnosť.Uvidime ako bude fungovať pri -20C. Už som aj prezul na 185/60/14 a bol som prekvapený,že komfort na zimných 14"je podobný ako na letných 16"žiaden veľky rozdiel.Auto je síce poddajnejšie,niektoré nerovnosti samozrejme filtruje lepšie,ale nejedná sa o žiaden zásadný rozdiel.Takže celkovo zatiaľ nebanujem,že som ju kúpil.

30.10.2010 | 19:51:54 | m1loshko Reagovat

ako poslucha auto

chcem sa spýtať ako auto poslúcha.alebo som si objednal tú istú motorizáciu. dakujem

29.10.2010 | 17:47:40 | jony Reagovat

Takovou informaci nemám ani jsem ji nikde nenašel.

23.09.2010 | 13:31:34 | Itall Reagovat

Ital

úlet to není. HTP 44 i 51kW jsou OBĚ už 12V-tedy 4 ventily na válec. Ne ovšem od počátku výroby verzí 44 a 51, ale od doby, kdy se začal montovat nový typ rozvodového řetězu.

23.09.2010 | 12:16:21 | Jerry Reagovat

osemventil

v beznych autach mam racej tento rozvod ako 16v. Pekne sa to zbiera odspodu a netreba to vytacat, take lenochody pre mna

23.09.2010 | 12:01:50 | nstar Reagovat

Kdes to vzal, člověče? Počítám jen počet ventilů ve válci, i když teď se uvádí z prodejních důvodů počet na motor, což je z technického hlediska docela blbost. Na stránkách škoda-auto jsem se dočetl pouze to, že 1,2 TSI je osmiventil (tedy dvouventil) a v označení HTP 1,2 44 kW nic takového není a oni by se jistě hned pochlubili. Tak to je spíš nějaký úlet, ne? Jinak doma také máme super osmiventil Fábia 1,0 a předtím jsme měli osmiventil Favorit a ještě předtím osmiventil Škoda 110 L a předtím osmiventil 1000 MB a soused ještě předtím osmiventil Š 440 Spartak a před válkou osmiventil Populár a před první válkou osmiventil...... :o)

23.09.2010 | 11:54:52 | Itall Reagovat

obě verze HTP už jsou čtyřventilové

23.09.2010 | 11:13:56 | Jerry Reagovat

Pokud srovnám výkon 1,6 FSI (115 k) a tohoto 1,2 TSI (86 k), pak jednoduchým výpočtem dojdeme k tomu, že i motor 1,2 FSI (který se nevyrábí) by tento výkon měl i bez turba. Neměl by samozřejmě takový točivý moment, ale to by za tu nekomplikovanost celkem stálo - předpokládám, že by byl i znatelně levnější. Ještě mě napadá, nejsem na to odborník, ale přímý vstřik bude zas rizikovější vzhledem k umístění trysek ve spalovacím prostoru. Pokud mé chabé znalosti sahají, nejsou tam sice tlaky, jako u dieselu, ale zas vyšší teploty a otáčky. Takže, kdo chce klid a spolehlivou dlouhodobou funkci při nízké spotřebě, asi zůstane u nepřímého vícebodového vstřiku - a tam má Škoda v této třídě pouze HTP. Buď základní slabou verzi nebo čtyřventilového "chrochtáka".

23.09.2010 | 10:40:14 | Itall Reagovat

miloshko

Ano je to pravda-turbo je chlazené vodou a má dochlazovací čerpadlo.
Prostudoval jsem dílenský manuál k tomuto motoru a je to věru zajímavé čtení. Těch vychytávek je tam víc-dva chladící okruhy s rozdílnými teplotami pro hlavu a blok, vodní chladič stlačeného vzduchu,...

22.09.2010 | 22:00:42 | Jerry Reagovat

Nechci ti brát iluze, ale existují i menší auta s malým motorem, která to dokážou a bez turba. Přeji hodně radosti z nového vozu, aŤ se nekazí a časem přidej nové zkušenosti a poznatky s tímto "turbíčkem".

22.09.2010 | 21:15:02 |  Reagovat

m1loshko

Ďakujem za Vaše komentáre,ale fakt som nenašiel auto v podobnej cene na našom trhu,ktoré by bolo lepšie.Áno, design viem,že sa škodovke moc nevydaril,hlavne tá zbytočne vyvýšená strecha,preto auto vyzerá úzko/ono na šírku aj úzke je /,ale motor fakt stojí za to a čas ukáže ako to naozaj s tým turbom bude.Páči sa mi,že,keď si do auta sadnú 4 dospelé osoby auto,nemá žiaden problém zrýchlovať dosť svižne,to žiadne malé a dokonca ani niektoré väčšie autá bez turba nedokáže.Buď objem a ten sa moc pri malých autách použiť nedá/preťažená predná náprava,cena.../,alebo turbo,ale tam je otázna spoľahlivosť.Údajne toto turbo už moc dochladzovať ani netreba,lebo je chladené vodou,neviem ,čo je na tom pravdy..Zatiaľ mám 4 roky záruku a potom sa uvidí.Čaute.

22.09.2010 | 21:07:07 |  Reagovat

ono to nestojí výrobce, ale v konečném důsledku zákazníka že ano?
navíc pokud jste tak vzdělán-určitě víte proč třeba to TSI nemá právě vámi zmiňovanou variabilní geometrii lopatek turba...?

22.09.2010 | 18:08:10 | Jerry Reagovat

Jerry

Díky za radu, ale jednu automobilní vysokou už mám a po druhé nebažím. Proto také vím, že vývoj něčeho úplně jiného stojí výrobce víc, než přilepení turba. To pak stojí víc pouze finálního zákazníka. Maucta.

22.09.2010 | 15:53:47 |  Reagovat

Anonym: 9:32: Trochu ste drahší ako tu na SK,

síce je fakt, že som menil naposledy FAP asi pred necelými 2 rokmi, za SKK, ale pamätám si, že viac než 11-12.000,- som nedal. A obyčajne sa snažím vydolovať nejakú zľavičku, -10% poteší a bez toho ani do ofic. servisu nepáchnem...:)). Ide o princíp obchodu a na 99% NIKDY na mne neprerobí...:)). Inak, UFF, ak Korejca, al. Japonca... tak jedine benzím, resp. diesla s málo km, inak neviem:((, skúsim sa opýtať priamo v predajni Mazdy, al. KIA.... Ako jazdenky sú prakticky nepredajné, al. len za smiešnu cenu...

22.09.2010 | 14:31:46 | ľuboš Reagovat

anonym 20:46

ty jsi mi nějakej chytrej. tebe je tu škoda. běž si udělat vysokou a zajdi do vývojového střediska v MB a ukaž jim jak to mají dělat :-D

22.09.2010 | 12:43:00 | Jerry Reagovat

Fábii 1,2 s turbem bych také nebral, rovněž mi to připadá jako cesta do problémů. Ale přímý vstřik je určitě budoucnost. Kdyby tento motor nabídli bez turba, tak bych o něm rozhodně uvažoval. Ovšem motor 1,6 FSI s dobrými parametry dávali do Octavie a už se asi nedělá. Určitě vědí, proč. Ale já to nevím :-)

22.09.2010 | 10:58:57 | Itall Reagovat

paci sa mi ako tu barzjaky anonym vie co ma zalubom koncern a jeho velitelia a tak podobne. Kua tu su ale chytralkovia. Podla mna nazor niektorych ludi je obmedzeny natolko, ze i W16 je sracka a radsej tam mali davat motor z koroly alebo si dat aspon poradit od japoncov. Ten motor musi byt smejd ked ma styri turba...Fakt milujem ked ma niekto doma polozhrdzavenu crx v sedej alebo cervenej v nej ubohu 1,6 s kratkou prevodovkou co pri 120 toci na patku 4200 a bude makat sekaca ako su na tom japonske auta vpredu

22.09.2010 | 09:46:41 | nstar Reagovat

downsizing -

pozor Luboši, je potřeba číst pečlivě, peugeot není japonec ani korejec ale představ si francouz. Ceny na něj jsou dobré , viz níže.
Jinak není potřeba se divit, kde jsem ty ceny vzal. Chytneš do klipboardu kus textu a navede tě to na stránku:
http://auto2.lidovky.cz/clanek_lidovky.php?id_clanek=4645.
To jsou věci co Luboši.
PEUGEOT FAP:
Cena filtrů závisí na generaci filtru, motoru a modelu vozu. Peugeot nabízí kromě nových filtrů FAP i filtry repasované. Například u Peugeot 406 restyl 2,0 HDi 110 přijde nový FAP na 13.000 Kč včetně DPH, repasovaný na 7.900 Kč včetně DPH. Aditivum pak stojí cca 4.000 Kč. Výměna filtru trvá zhruba 1 hodinu (sazba 500 Kč), ovšem dále je třeba doplnit
aditivum (0,5 hod) a pomocí diagnostiky provést konfiguraci. Kompletní výměna filtru včetně doplnění aditiva a diagnostiky tedy trvá asi 2 hodiny tedy 1.000 Kč, v optimálním případě. Někdy je nutné vůz projet, doplnit nádrž a zopakovat konfiguraci. Nutný čas tedy může dosáhnout až dvojnásobku.

Takže diesel japonec a korejec je hrůza a běs.

22.09.2010 | 09:32:32 |  Reagovat

21:36: To KDE na tie ceny chodíte:))?

Možno v prípade havárky a kúpy KOMPLET nového dielu, ale pochybujem, že to sú REALNE predajné ceny:) Na 607 repas, v oficiálnom servise cca 7.000 + asi 4.000 močovina/ 180-200.000 km...:)).

21.09.2010 | 22:10:39 | ľuboš Reagovat

Downsizing -

Maloobjemové benzínové turbo motory nejsou produktem VW, ale vyrábí je řada dalších automobilek. Fiat má dokonce turbo dvouválec 0.9 l. Tyto motory se budou vyrábět čím dál více aby byly splněny emise, nic lepšího se zatím nevymyslelo a zatím downsizing u benzíňáků vítězí. Bohužel je to vyvíjeno pro klidnou nízkootáčkovou jízdu s řazením okolo 1500 otáček, jinak jdou emise do háje a spotřeba vylítne přímo raketově nahoru. Mimochodem nafťáky se zachvíli budou vyrábět jen s FAP filtrem , ten je cenově podstatně výše než turbo, speciálně u japonců a korejců, takže nafťák si koupí za chvíli jen neznalý člověk, ceny FAP filtrů uvedené v lidovkách:
HONDA:
Cena FAP filtru pro i-CTDI je 112.113 Kč (Civic) a 140.021 Kč (CR-V).
MAZDA:
Ceny filtrů pro výměny v případě poškození nebo ztráty funkce jako náhradní díl v rozmezí 45.000-75.000 Kč
KIA:
Filtr stojí např. pro Vengu 1,4 CRDi cca 78.000 Kč bez DPH
SUBARU:
Základní cena otevřeného typu DPF je 36.740 Kč včetně 20% DPH, uzavřeného 96.400 Kč vč. 20% DPH
HYUNDAI:
Filtr pevných částic je velice složitá součást, a proto cena není nízká. Cena filtru se pohybuje od 60.000 do 80.000 Kč (bez DPH).

Prostě TSI je určeno na klidnou jízdu, potom prý stačí repase turba. Nevýhoda je, že motory vyžadují řídký olej ale turbo by potřebovalo hustší takže je turbo obětováno.

21.09.2010 | 21:36:58 |  Reagovat

Turbo v 1,2

Výrobce motorů pro koncern totiž opět jen udělal z nouze ctnost. Proč? Nedokážou držet krok s konkurencí, která jim už dááávno utekla někam za roh. Totiž, neumí postavit motor, který by při solidním výkonu měl nízké emise. A to je oč tu běží. Jejich motory mají emise jak kamna na uhlí. Když udělali HTP v domění, že sníží emise ubráním jednoho válce, povedl se paskvil který nemá potřebné výkonové parametry, žere jako tank u Stalingradu a emise jsou opět v řiti. Takže to vzali jinak: Postavili malý motor se čtyřmi válci a žalostný výkon po přiškrcení emisí dohnali turbem. Jiná cesta nebyla... Vzhledem k tomu, že i tento fungl nový motor neoplývá žádnými moderními technologiemi (např. variabilní časování ventilů) a má jen přilepené turbo (i bez variabilního časování lopatek :-)) ) tak to vpodstatě není nic převratného, spíš naopak. Turbo většinou nemá stejnou životnost jako motor a tak vlastně postavili zakazníka do situace, že bude potřebovat turbo časem vyměnit. A to není jako vyměnit olej. Nic proti jízdním vlastnostem tohoto motoru nemá, jistě táhne dobře, ale je to opět další ze slepých vývojových uliček koncernu. Kdyby nebyli tak nadutí, a domýšliví, už by se dávno spojili s Japonci nebo třeba s BMW a mohli být daleko vepředu. Takhle je za chvíli předběhne i Renault.

21.09.2010 | 20:46:16 |  Reagovat

Nič v zlom chlape, viem pochopiť radosť z NOVEHO

auta, ale prečo PREBOHA TURBO!!!! benzín?!! To má aký zmysel?!! Na TD každý nadáva, pritom ak si uvedomíte, že turbobenzín, s PRIAMYM VSTREKOM je a na 99% bude ešte VIAC náchylnejší na opravu, čistotu benzínu a spôsob zaobchádzania... NIKDY by NIKTO pri ZMYSLOCH nekupoval. Dúfam, že sa mýlim, ale po nejakých 100-150.000 km sa rád pozriem na ten "zázrak":))
P.S. Z 1,4 Japonci už pred 15-18 rokmi vydolovali 64-66 kw, so spotrebou 5-6 litorv, o TRIEDU!!! vyšším vozidlomú napr. ALMERA/
A iba mimochodom: Pri spôsobe jazdy, piánko, máte spotrebu 5 l, keď hladkám plyn, tak sa dostanem v kolóne aj k 4,4-4,8 l/ nafty, v meste okolo 7-8 l..../ na 2,2 HDi, 607, 1600 kg.
Turbo BENZÍN:))?!! NIKDY...:( Jedine od 2.0 a vyššie...

21.09.2010 | 19:56:43 | ľuboš Reagovat

TSI

Recenzii asi nie je co vytknut aj ked je trosku stroha, ale to prisudzujem tomu, ze majitel este nema velku skusenost s autom. Tusim mas vybavu Active. Ja mam kombika so 77 kW TSI motorom a tiez Activku s paketom sportoveho podvozku a dalsie doplnky. Priklanam sa k tvojej recenzii, nakolko mam podobnu skusenost. Ked som si auto trosku otukal priam ma zaraza „TDickovy“ charakter motora /nizke pracovne otacky, plynuly zatah odspodu, sprevodovanie atd./Auto som zvolil koli zlave, nakolko som zamestnancom automobilky, ale aj napriek kontroverznemu desingu som si zvykol a motor prevysuje vsetky „negativa“. 205tiek gum som sa tiez obaval, ale nie je to vobec take hrozne.

20.09.2010 | 18:59:50 |  Reagovat

17:13

Hlavně ta šířka nebude sedět tomu motoru htp,tedy jeho malému výkonu.

20.09.2010 | 17:28:31 |  Reagovat

Zrovna dnes jsem viděl novou fabku v HTP (ale ten motor není podstatný) na širokých gumách. Popravdě mě to vyvolalo úsměv, protože tak ještě víc vynikl nepoměr výšky vozu k jeho "šířce" - spíž k jeho úžce. Bylo to jak ušatej Ferda, jak sekyrka s kolama. Prostě to k té úzké kastli nesedí.

20.09.2010 | 17:13:56 |  Reagovat

Komentář

TSI může být určitě velmi dobrá volba pro Fabii a konečně Fabie dostala motor. Ale upřímě myslím že pneu 205 šíře je naprostá blbost - možná proto se nelze dostat na 4,4l... Já mám 205 na BMW 328i kombi co má 200koní a bohatě tato šíře stačí pokuď nejezdíš na okruhy. Pro tuto Fábii bych volil asi 185 podle me to bude tak akorát a poznáš to i na cestě..žádné hučení a bude to pohodlnější. Hodně štastných km ať autíčko slouží

20.09.2010 | 16:35:08 | Paulld Reagovat

Fabia na 16" discích a nízkých gumách je asi hezká, ale jinak masochismus. Řidič si možná připadá jako závodník, ovšem všichni ostatní v autě hledají prášky na bolení hlavy a zuby po zemi :o) I když mladí lidé to snášejí ještě jakžtakž. Fabia I i na patnáctkách (195/50) byla dost šílená, u Fabie II zvýšili profil 15" gum - jsou tam 195/55, tak to jde, ale 16" budou opět nižší a odhadem opět šílené, což recenzent nepřímo potvrzuje. Sám mám P107 - tam jsou nízké gumy standard, a komfort bych označil eufemisticky také za ještě přijatelný (přelož si - šílený).

20.09.2010 | 15:59:46 | Itall Reagovat